Je levenskracht is groter dan je immuunsysteem

Je levenskracht is groter dan je immuunsysteem

Deel dit bericht

Levenskracht is een onbekend woord voor velen. Een onderdeel van de levenskracht is ons immuunsysteem en dat houdt ons sinds Covid meer bezig dan ooit tevoren. We hebben allemaal wel gehoord, gelezen of iets geleerd over ons immuunsysteem. Wat het immuunsysteem is en hoe ik er als holistisch denker en homeopaat tegenaan kijk, heb ik tevens omschreven in mijn artikel ‘versterk je immuunsysteem‘.

Er is echter nog iets groters – iets veelomvattender – dan ons immuunsysteem. Dat is onze levenskracht en over de betekenis daarvan wil ik in dit artikel aandacht schenken. 

Wat is de betekenis van je levenskracht?

Je levenskracht is de totaliteit van lichaam, geest, ziel, chakra, aura. Als men de levenskracht wegdenkt, is ons stoffelijk organisme niet in staat te voelen, handelen, zich in stand te houden. Alleen de levenskracht, dat in gezondheid en ziekte het lichaam aan de gang houdt, maakt dat de mens beleeft en functioneert.

Het is de levenskracht, die de mens in balans houdt en daarmee levend en gezond. Het is een kracht die zich uit in voelen en handelen. Daarmee zie je dat de kracht vele richtingen heeft. Niet alleen lichamelijke balans, maar ook de geest en de ziel worden in evenwicht gehouden. 

Hahnemann schrijft al in 1835 in zijn levenswerk ‘Het Organon”, dat de mens zich vrij van zijn lichaam moet kunnen bedienen. Dat wil zeggen dat de mens zonder lichamelijke klachten zou moeten kunnen leven. Maar ook dat de mens zijn lichaam moet kunnen bedienen voor de hogere bedoelingen van ons bestaan. En daarmee wordt bedoeld: een gezonde geest en het kunnen vervullen van je zielsmissie. (= leven vanuit je kern: niet alleen ‘weten’, maar ook manifesteren).

Als mens zijn we niet alleen ons lichaam

Als mens zijn we niet alleen ons lichaam en staan we niet puur afgescheiden en alleen op de wereld. We zijn veel meer dan alleen ons lichaam en we staan in verbinding met alle levende wezens (mensen & dieren) om ons heen. 

We zijn meer dan de som der delen

Door de gedachte dat afzonderlijke delen samen het geheel vormen, wordt er feitelijk gedacht in afgescheiden eenheden. Afgescheiden eenheden bestaan niet in ons lichaam. 

Ons lichaam is zoveel meer dan slechts de som van de delen! Alles werkt samen en functioneert in verband. Ook het immuunsysteem is daarvan een onderdeel. Het immuunsysteem werkt niet zelfstandig, maar in samenwerking.

Als ik daar verder op voortborduur, zie je dat het geen zin heeft is om alleen je immuunsysteem te versterken. Het is niet zinvol om één onderdeel te versterken. Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk verbonden. En dat is de holistische denkwijze.

Onze levenskracht is het zelfhelende / zelfherstellende vermogen van ons lichaam

Je kunt gaan googelen op zelfherstellend of zelfhelend vermogen. Daarmee wordt eigenlijk bedoeld de levenskracht die ik hierboven beschrijf.

Ook interessant om te lezen of te luisteren: (ik zal deze lijst aanvullen in de loop der tijd) 

 

Misschien wil je deze artikelen ook lezen?

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag