Homeopathisch middel voor hoest

wat is de betekenis van jouw hoest?

Deel dit bericht

Het is weer hoestseizoen! En tegelijk een aanknopingspunt voor een blog over een homeopathisch middel voor hoest. 

Is je wel eens opgevallen dat iedereen op een andere manier hoest? Dat is niet alleen een persoonlijk kenmerk, maar ook een kenmerk voor de hoest. En wist je dat er zeker 100 homeopathische middelen zijn voor hoest?! We moeten hieruit een keuze maken en dat doen we door te individualiseren.

Individualiseren

Als homeopaat luister ik daarom niet alleen naar hoest, maar veel meer naar de manier waarop iemand hoest, waardoor iemand hoest en daarmee gepaard gaande verschijnselen. Dat is namelijk heel individueel! De (huis)arts kijkt naar virussen en eventueel bacteriën, of de hoest hoog of laag zit en of de hoest droog of ‘nat’ is en eventueel de kleur van het sputum. De (huis)arts luistert naar je longen en daarna krijg je iets mee voor de hoest. Het is altijd goed om serieuze zaken uit te sluiten en daarom ook prima om naar de (huis)arts te gaan. Als deze er niet uitkomt, reguliere middelen niet helpen of als je geen reguliere middelen wilt nemen voor je hoest is een homeopathisch middel voor hoest een uitstekende optie! 

Wat betekent jouw hoest?

Om het juiste homeopathische middel voor hoest te bepalen vraag ik hetzelfde na als de huisarts en ga daarna verder met individualiseren. De vraag is namelijk waardoor jij hoest! Ik zie niets als toeval. Dus mocht je een hoest hebben die alsmaar niet overgaat; ook niet na een bezoek aan de (huis)arts, dan kun je alsnog in een consult erachter komen wat jouw hoest betekent. Je kunt ervan uitgaan, dat iedere ziekte een achterliggende of spirituele betekenis heeft. Eén van de spirituele betekenissen van hoest is dat je iets wilt zeggen, maar het niet durft / kunt / wilt om redenen. Wat gezegd wil worden, komt er daardoor uit als hoesten. Zolang het niet uitgesproken of verwerkt wordt wat je eigenlijk wilt zeggen, blijf je hoesten. Daar kan geen middel van de (huis)arts tegenop. Het heet dan ‘chronisch’. Echter is het iets wat onopgelost is. 

Wat kun je zelf eerst doen aan je hoest?

Zelf maak ik in eerste instantie thee van Rozemarijn, tijm en zoethout. Als ik geen thee kan maken, gebruik ik in hoestbonbons of een hoestdrankje, waar ik als klassiek homeopaat wettelijk gezien helaas geen reclame voor mag maken op straffe van hoge boetes. Als je wilt weten welk merk ik koop, neem dan gerust contact met me op. 

Als deze middelen niet helpen, is er iets anders aan de hand. Mijn lichaam kan het zelf niet meer oplossen. Hoest heeft dan een diepere betekenis en daar wil ik naar luisteren. Daarom ga ik voor mijzelf op zoek naar een homeopathisch middel voor hoest met onderliggende thema’s die op dat moment bij mij passen. 

Het zoekproces naar een homeopathisch middel voor hoest

Ik vind het leuk om je mee te nemen in de zoektocht naar een homeopathisch middel voor hoest. Ik wil je graag laten kennismaken met de individuele benadering die de homeopathische geneeswijze heeft voor hoest. 

Welk onderscheid kan ik bijvoorbeeld maken bij de behandeling van hoest?

 • waardoor of wanneer is de hoest ontstaan? Door kouvatten, samen met de griep, na een ruzie, na ontslag, voor een examen, …
 • Hoe klinkt de hoest? blaffend, schraperig, droog?
 • Is de hoest overdag, ’s avonds, ’s nachts of altijd?
 • Is er slijm of is het een droge hoest? Ook dit kan variëren per dagdeel.
 • Is de hoest beter of erger bij gaan liggen bijvoorbeeld in bed?
 • Is de hoest beter of erger buiten (koude lucht) of binnen (warme lucht)?
 • Is de keel droog?
 • Zijn er bijkomende klachten zoals keelpijn, hoofdpijn, oorpijn, hoofdpijn, neusverkoudheid?
 • Is de hoest uitputtend?
 • Is er tegelijk sprake van benauwdheid of druk op de borst?
 • Helpen slokjes koud water? of helpen warme slokjes thee/water beter?
 • Zijn het aanvallen van korte blaffende hoest?

Op deze manier krijg je een homeopathisch middel voor hoest, dat helemaal speciaal op jouw hoest op dat moment is afgestemd. 

Een voorbeeld van een homeopathisch middel voor hoest is Drosera

Een voorbeeld van een homeopathisch middel voor hoest is Drosera. Drosera kun je niet voor iedere hoest nemen. Het werkt alleen als het past bij jou en jou manier van hoesten. Het is niet bedoeld als zelfmedicatie!

Drosera is alleen passend als je de volgende symptomen hebt: periodiek aanvallen van een snelle, diep blaffende of verstikkende, langdurige onophoudelijke hoest. Hoest lijkt vanuit de buik te komen; ontneemt de adem; gevolgd door kokhalzen en overgeven. Of een spastische, droge prikkelhoest, als kinkhoest. De aanvallen volgen elkaar snel op; kan nauwelijks adem krijgen; er is verstikkingsgevoel. 

 

Het mindbeeld van Drosera

Ieder homeopatisch middel heeft ook een zogenaamd ‘mindbeeld’. Een mindbeeld geeft je ‘gedrag’ of manier van reageren weer in het ziektemoment.

Gedrag, of manier van reageren is een observatie waarin ik mij gespecialiseerd heb. Het is er namelijk niet ’toevallig’; het is ergens in je leven ontstaan. Je hebt er (on)bewust voor gekozen om op deze manier in het leven te staan en te reageren.

Het mindbeeld van Drosera is: snel boos, buiten zichzelf over een kleinigheid. Kan zich niet op één ding concentreren en moet de aandacht op iets anders richten. Angst om alleen te zijn; wantrouwend tegenover vrienden. Rusteloos; wil de hele tijd bewegen. Willen geen (ouderlijke) controle. Heeft behoefte aan geluid als hij alleen is. 

Diepgaandere studie van dit middel geeft weer: gebrek aan bestaansrecht en van daaruit angsten en gevoelens van verraad. Heel achterdochtig en voelt zich bedrogen, verstikt en achtervolgd door naasten waar hij afhankelijk van is. Ze voelen zich alleen, doordat hun familie hun (nog) niet voedt. Vaak zijn ze slachtoffer van misbruik. De reactie is er een van geweld! Door een klein dingetje kunnen ze al enorm agressief worden. In de basis hebben ze geen vertrouwen in zichzelf en ook niet in anderen. Echter ze willen graag laten zien dat ze goede intenties hebben en daarom proberen ze moraal gezien perfect te zijn. Echter voelt het voor hen alsof anderen niet zo moraal perfect zijn. Daardoor voelen ze verontwaardiging. Kinderen zeggen: ‘het is niet eerlijk’. Fysiek zie je: consumptie ziekte, tuberculosis in de botten, hoest, asthma, longklachten, hoest na eten en heel veel verteringsklachten. 

Bewustwording

En zo kun je er ineens van bewust worden, dat het hoesten er niet voor niets is. Het wil je iets laten zien. In het geval van Drosera is het de onveiligheid die tot uitdrukking komt. Ze worden niet gezien, gehoord en gevoed door de familie. De wereld is niet veilig! Na het middel is niet alleen de hoest verdwenen, maar ook deze houding ten aanzien van het leven. De lading is eraf van de gebeurtenissen die gezorgd hebben voor deze houding.

Spreekt dit je aan? Reserveer dan een consult ter kennismaking

Het consult geeft je alvast inzicht in jeZelf, je hoest en je krijgt automatisch interessante informatie om jezelf geneeskrachtig(er) te maken. 

👇

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag