virussen en weerstand

Deel dit bericht

Je weerstand versterken voor virussen en andere ziektes kunnen je helpen gezond te houden. Door je leefstijl te veranderen, zoals gezonder eten, regelmatig te bewegen en op tijd rust te nemen, kun je het vermogen van je lichaam vergroten om met infecties om te kunnen gaan. Lees verder om meer te leren over het versterken van je weerstand tegen virussen.

Tips om je weerstand op een natuurlijke manier te versterken tegen virussen

Virussen en je weerstand zijn heel actueel momenteel. Virussen (en ook bacteriën) tref je altijd en overal. Van nature kan je lichaam zichzelf herstellen. Daar kunnen we op vertrouwen en meestal gebeurt dat ook perfect! Denk aan een griep, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn dat vanzelf weer over gaat of een wondje dat vanzelf geneest.

Wat is een virus?

Een virus is een klein stukje organisch materiaal dat zich uitsluitend kan vermenigvuldigen in cellen van levende wezens. Wanneer een virus een levende cel binnendringt, zal deze cel – een zogenaamde gastheercel – duizenden kopieën van het oorspronkelijke virus gaan produceren.2

Hoe verspreid een virus zich?

Virussen verspreiden zich op verschillende manieren, bijvoorbeeld via uitgeademde aerosolen of via vectoren als muggen en eken. Om binnendringende virussen uit te schakelen hebben gewervelde dieren een complex afweersysteem. Ter voorkoming van virale infecties zijn verschillende vaccins ontwikkeld.2

Wat is de oorsprong van virussen?

De evolutionaire oorsprong van virussen is onduidelijk. Ze zijn vermoedelijk verschillende keren ontstaan uit ‘ontsnapte’ stukken DNA of RNA van levende organismen. Over de vraag of virussen zelf levend zijn, bestaat eveneens geen consensus. Hoewel ze genetisch materiaal bezitten en evolueren, hebben ze geen eigen stofwisseling en ze zijn niet in staat om zichzelf voort te planten. Voor hun vermenigvuldiging zijn ze afhankelijk van hun gastheer.2

Waarom maakt je lichaam koorts bij een virus?

Ons lichaam verhoogt onze temperatuur om het virus te doden. Heel belangrijk is om deze natuurlijke reactie gewoon zijn gang te laten gaan tot ongeveer 40-41 graden, maar niet langer dan enkele dagen en niet wanneer je andere bijzondere klachten hebt. Afhankelijk van je welbevinden en leeftijd is het verstandig eerder in te grijpen. Kleine kinderen hebben veel eerder een hoge temperatuur en kunnen 40-41 graden koorts meestal prima aan. Kijk op de website van de thuisarts wanneer je een huisarts moet bellen. In deze tijd van het Coronavirus gelden andere normen voor contact met je huisarts. Deze website vind je hier.1

Hoe kun je zelf gemakkelijker van virussen genezen?

Als je een keer niet zo gemakkelijk herstelt, dan kun je de volgende tips toepassen:

 • gebruik vitamine C, D3 en zink in tijden van het griepvirus
 • probeer zoveel mogelijk suiker te vermijden
 • wandel zoveel je kunt in de frisse lucht of zet regelmatig een raam open
 • neem voldoende rust!
 • eet ruim fruit
 • eet ruim groente
 • knoflook, ui en curcuma zijn ontstekingsremmers
 • van rozemarijn, tijm en salie kun je zelf thee maken om je hoest of keelpijn te verlichten
 • lauw honingwater verlicht je keelpijn (natuurlijke honing is ook een natuurlijk antibioticum)
 • beperk het drinken van koffie tot max 2-3 koppen per dag
 •  
 • met homeopathische middelen kun je het zelfherstellende vermogen prikkelen om je herstel te bevorderen (zie hieronder voor de cursus om jezelf te kunnen genezen)
 • via antroposofie heb ik geleerd om eenvoudig koorts te verlagen of oorpijn in een vroeg stadium te verlichten met uien en citroenen

Als herstel dit keer niet gemakkelijk lukt?

Een homeopathisch middel kan je lichaam een boost geven voor zelfherstel. Het middel moet precies passen bij je symptomen, daarom kan ik hier geen algemene middelen noemen. Lees er meer over op de pagina ‘een homeopathisch middel‘. 

Als laatste tip: volg mijn korte cursus Praktische Homeopathie

In een korte cursus Praktische Homeopathie (3 bijeenkomsten van 1,5 uur) kan ik je leren om voor eenvoudige en duidelijke symptomen zelf een passend homeopathisch middel te vinden. Niet alleen voor griep, verkoudheid en keelpijn, maar ook voor beten en steken van insecten, vallen en stoten, sportblessures, voedselvergiftiging, hoofdpijn en nog veel meer. Je opgedane kennis is direct toepasbaar. 

Heel handig als je zelf kinderen hebt en je wilt ze zelf ondersteunen. Maar ook als je interesse hebt in homeopathie en je wilt er zelf mee aan de slag. Kijk op de pagina ‘Praktische Homeopathie‘ voor de data en meer informatie. 

Bronnen:

1 www.thuisarts.nl – geraadpleegd op 6 juni 2021

2 www.nl.wikipedia.org – geraadpleegd op 23 juni 2022

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink