Er bestaan verschillende soorten homeopathie, doordat iedere homeopaat een eigen stijl ontwikkelt. Zo zijn er homeopaten die werken volgens de methode van Sankaran, Scholten, Yakir, Tuminello, Heiner Frei of zich alleen houden aan de manier zoals Hahnemann het rond 1800 voorschreef. 

Daarnaast kun je homeopathie ook in de volgende soorten opsplitsen, aan de hand van het type voorschrift:

  • klassieke homeopathie
  • complex homeopathie
  • klinische homeopathie

Op deze pagina tref je een overzicht.

Soorten klassieke homeopathie (stijl)

Tijdens je studie homeopathie krijg je onderwijs in Klassieke Homeopathie. Er zijn twee stijlen: de stijl volgens Hahnemann (school in Almelo) en de Kentiaanse stijl (overige opleidingen). Ewald Stöteler blijft trouw aan de stijl van Hahnemann. De overige opleidingen geven naast de Kentiaanse stijl ook lessen over de methodes van andere bekende homeopaten, zoals Scholten, Yakir, Sankaran, Tuminello, Frei.

Soorten homeopathie algemeen (voorschrift)

  • Klassieke homeopathie: deze methode houdt bij middelkeus rekening met zowel de lichamelijke klacht als de mentale conditie. Lichaam en geest houden verband met elkaar en worden als eenheid gezien. Op deze eenheid volgt een middelkeus.
  • Klinische homeopathie: bij deze methode wordt de keuze bepaald door de alleen de klacht. Deze vorm wordt vooral toegepast bij acute situaties, bij zelfhulp of door een drogist.
  • Complex homeopathie: bij deze methode wordt, net als bij klinische homeopathie, alleen naar de klacht gekeken. In het potje of flesje zit een combinatie van middelen die doorgaans helpen bij desbetreffende klacht.

Waardoor ontstaan de verschillende soorten homeopathie (stijlen)

Homeopaten gebruiken diverse soorten homeopathie of technieken om het juiste remedie te selecteren. De originele voorschrijfmethode, die ontwikkeld is door Samuel Hahnemann wordt Klassieke Homeopathie genoemd. Sindsdien zijn er overal op de wereld andere systemen of stijlen van homeopathie ontwikkeld. Als homeopaat kies je wat bij je past en je het best ligt. Iedere homeopaat beoefent het vak op geheel eigen manier, maar wel altijd volgens de principes van Klassieke homeopathie. 

Homeopathie kan het best gezien worden als een ontwikkelend systeem. Zoals bij iedere geneeswijze, worden constant nieuwe methodes toegevoegd. Hieronder vind je korte beschrijvingen van de bekendste soorten of stijlen die je kunt vinden. De methode die ik gebruik, hangt af van de persoon tegenover mij. Wat laat diegene zien en op welke manier vraagt hij of zij herstel. Alle onderstaande stijlen kan ik toepassen. 

Misschien vind je dit ook interessant?

  • Edelstenen en homeopathie (middelen van edelstenen, de leer van Peter Tumminello)
  • Circle of life (middelen van planten, de leer van Michal Yakir)
  • Matridonials (middelen die werken volgens de leer van de klassieke homeopathie, maar een uitbreiding zijn op de leer van Hahnemann)

Spreekt het je aan?

Reserveer online

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.