Alternatieve behandeling hielspoor: Een homeopatische benadering

Hielspoor kan een pijnlijke en frustrerende aandoening zijn. Hielspoor wordt vaak veroorzaakt door herhaaldelijke belasting van de voeten en kan het moeilijk maken om te lopen, rennen of zelfs lange tijd te staan. Hoewel traditionele behandelingen zoals medicijnen en operaties effectief kunnen zijn, kunnen ze ook duur zijn en mogelijke bijwerkingen hebben. Voor mensen die op zoek zijn naar een alternatieve behandeling van hielspoor, kan homeopathie een oplossing bieden. Op de pagina: ‘alles over homeopathie’ kun je er meer over lezen. 

Homeopathische middelen gebruiken natuurlijke stoffen om de eigen genezingsmechanismen van het lichaam te stimuleren, ontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen. In dit artikel bespreek ik een aantal van de beste alternatieve oplossingen voor verlichting van hielspoor. Of je nu te maken hebt met een licht geval van hielspoor of een ernstigere aandoening, een homeopatische aanpak kan precies zijn wat je nodig hebt om verlichting te vinden en weer op de been te komen. Op de pagina: ‘alles over een homeopathisch middel’ kun je er meer over lezen. 

Het begrijpen van hielspoor

Hielspoor is een botuitsteeksel dat zich vormt op de hiel, net onder de voetzool. Het wordt gevormd door de constante druk die wordt uitgeoefend op de voeten, waardoor de planetaire fascia (de band van weefsel die de hiel met de tenen verbindt) ontstoken raakt en zich hecht aan het bot van de hiel. Dit kan leiden tot een scherpe pijn in de hiel, vooral bij de eerste stappen na het opstaan ’s ochtends of na langdurig zitten. De pijn kan ook toenemen tijdens fysieke activiteit.

Symptomen van hielspoor

De symptomen van hielspoor kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn:

 • scherpe pijn in de hiel, vooral bij het opstaan ’s ochtends of na langdurig zitten
 • toenemende pijn tijdens fysieke activiteit
 • zwelling of roodheid in het getroffen gebied
 • moeilijkheid om te lopen, rennen of zelfs langdurig te staan

Wat veroorzaakt hielspoor?

Hielspoor wordt meestal veroorzaakt door herhaalde stress en druk op de voeten. Dit kan worden veroorzaakt door:

 • overgewicht of obesitas, waardoor extra druk op de voeten ontstaat
 • verkeerd schoeisel dat onvoldoende ondersteuning biedt of te strak om de voet sluit
 • langdurig staan of lopen op harde oppervlakken
 • abnormale voetstructuren, zoals platvoeten of hoge bogen
 • veranderingen in de loop van de tijd, zoals bij het ouder worden

Voordelen van een alternatieve behandeling hielspoor

Als je graag natuurlijke middelen gebruikt voor je gezondheid, dan is homeopathie een mooie en effectieve alternatieve behandeling. Natuurlijke homeopatische remedies kunnen een veilige en effectieve manier zijn om hielspoor te behandelen, zonder de bijwerkingen traditionele medicijnen. Homeopatische remedies gebruiken natuurlijke ingrediënten om de eigen genezingsmechanismen van het lichaam te stimuleren, waardoor ontstekingen worden verminderd en pijn wordt verlicht. Bovendien kunnen veranderingen in je dieet en levensstijl helpen om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces en om toekomstige blessures te voorkomen. 

Homeopatische remedies voor hielspoor

Er zijn verschillende homeopatische remedies die kunnen helpen bij de behandeling van hielspoor. Hier zijn enkele van de meest effectieve: Rhus-t, Arnica, Bryonia, Calcarea Flurocia, Phytolacca, Theridion, Hecla Lava en Silicea. Het is een voorwaarde dat de homeopatische remedie is afgestemd op het type persoonlijkheid, anders werkt het niet. 

Een holistische kijk op hielspoor

Ik vraag mij altijd af wat de reden is waarom jij nu hielspoor hebt. Soms is het wel duidelijk als je de oorzaken leest, maar het kan ook zijn dat er hielspoor ontstaat zonder dat er een direct aanwijsbare oorzaak is. De oorzaak is dan verborgen voor jou. Maar omdat het oog zichzelf niet kan zien, blijft het onduidelijk voor jou. Ik kan echter wel voor je duidelijk krijgen wat de achterliggende reden is voor jou hielspoor. Met een aansluitend homeopathisch middel kan ik je hielspoor laten verdwijnen, evenals overige klachten indien aanwezig. 

Als je meer wilt weten over mijn werkwijze, klik dan hier

Verandering van dieet voor hielspoor

Het aanpassen van je dieet kan ook helpen bij de behandeling van hielspoor. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen: Kurkuma, Gember en Omega-3 vetzuren. 

Preventie van hielspoor

Het voorkomen van hielspoor kan gemakkelijker zijn dat het behandelen ervan. Hier zijn enkele tips om hielspoor te voorkomen:

 • draag comfortabele, goed passende schoenen met voldoende ondersteuning
 • vermijd langdurig staan of lopen op harde oppervlakken
 • doe regelmatig oefeningen om de sporen en pezen in de voeten te versterken
 • houd je gewicht onder controle om extra druk op je voeten te verminderen

Conclusie

Hielspoor kan een vervelende aandoening zijn, maar er zijn natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de behandeling en preventie ervan. Homeopathische remedies  zijn veilig en effectief bij het verminderen van ontstekingen en pijn in de hiel. Door je dieet aan te passen en veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kun je je lichaam ondersteunen bij het genezingsproces en toekomstige blessures voorkomen. Met deze natuurlijke oplossingen kun je opnieuw genieten van pijnvrije voeten en weer op de been komen. 

Voorbeeld van alternatieve behandeling van hielspoor uit mijn praktijk

Patiënt kwam met chronische ontstekingen in de mond, waarvoor medicatie werd genomen. Patiënt wenste van medicatie af te komen vanwege de bijwerkingen. Bij navraag waren er ook de volgende klachten: hielspoor en wat eczeem plekjes. 

Mijn eerste vraag is altijd: wanneer is de klacht ontstaan. En zo komt het gesprek op gang. Na het consult was mij duidelijk genoeg waardoor de patiënt de klachten had. Ook was het duidelijk welk type persoonlijkheid patiënt had en daardoor kon ik de patiënt een homeopatisch middel meegeven. 

Bij het volgende consult zag ik een blije patiënt. Wat bleek: haar ontstekingen in de mond waren over. Ze had geen medicijnen meer nodig. Tevens waren zowel de hielspoor als de eczeem ook verdwenen. En als slagroom op de taart: ze was meer ontspannen en zat veel beter in haar vel. 

alternatieve behandeling hielspoor