De oorzaak of oorsprong van ziekte

De oorzaak of liever uitdrukt als oorsprong van ziekte is een gebied waar weinig over bekend is, maar in mijn ogen wel heel belangrijk is. Daarom wil ik er graag aandacht aan geven. Vanuit homeopathische gedachte is het gebruikelijk om te kijken naar de oorsprong van ziekte. Met andere woorden: ‘Wat maakt je ziek?

Ik noem het bewust geen ‘oorzaak’, omdat bij oorzaak het woord gevolg hoort. En zo wil ik het niet uitdrukken. Een oorzaak geeft de indruk dat er ‘schuld’ is, en dat is echt niet het geval. Bovendien is er lang niet altijd een oorzaak te vinden. 

Wat is dan de oorsprong van ziekte?

De oorsprong ligt verborgen in je kern. Het slakkenhuis staat hier symbool voor

De oorsprong van ziekte ligt besloten in je leef- en gedachtenpatroon. Het bepaalt je reacties en levenshouding. Het is ontstaan in de loop van je leven, geërfd of zelfs overerfd. Het speelt zich af in je onbewuste.

De oorsprong van ziekte heeft daardoor meer te maken met het levenspad dat je als mens hebt kunnen gaan tot nu toe. Bijvoorbeeld:

 • Hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen en waar is stagnatie ontstaan?
 • Heb je grenzen leren stellen of sta je nog erg open?
  (dan zie je vaak problemen met de huid of lichaamsopeningen. Alles kan nog binnendringen)
 • Zijn er heftige gebeurtenissen geweest in je leven?
  (bij heftige gebeurtenissen gaat het niet zozeer om de gebeurtenissen zelf, maar wel om hoe je daarmee bent omgegaan in je leven – je reactiepatronen. Zo kan een gebeurtenis van jaren geleden nog steeds invloed op je hebben en zelfs op je gezondheid)
 • Heb je voldoende zelfbeeld kunnen ontwikkelen?
 • Zijn je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten evenredig verdeeld?
  (bij vrouwen zie je bij een onevenredige verdeling tussen het mannelijke en vrouwelijke vaak hormonale problemen zoals: menstruatieproblemen, problemen met zwanger worden, klachten aan de vrouwelijke organen en dergelijke)

Bram Bakker (ex-psychiater) schrijft heel treffend over de oorsprong:

Een jongetje dat nooit door zijn vader werd gezien (=oorsprong), terwijl hij ondertussen een miljoenenbedrijf neerzette, de therapeute die uiterst liefdevol is in haar werk met anderen, maar die zichzelf als meisje nooit geliefd voelde (=oorsprong). En misschien nog steeds wel niet. 

Hoe succesvol je maatschappelijk ook bent in het hier en nu, het kind dat tekort is gekomen verdwijnt er niet mee. Een goed verstand kan je heel ver brengen in deze wereld, cognitieve vaardigheden en een vlotte babbel dragen flink bij aan maatschappelijk succes, maar: pijn en verdriet van vroeger verdwijnen er niet door. 

Je goede verstand gebruiken is een copingstijl: je handhaaft je door het gevoel geen plek te geven, je bent altijd koel en verstandig. Maar in je lichaam, diep van binnen… daar kan het voor ongemak zorgen of erger nog voor ziekte. 

Als we de oorsprong van je ziekte kennen, .....

Als we tot de oorsprong van je ziekte zijn gekomen, dan ga ik precies daarbij een homeopathisch middel voor je zoeken. Vanzelfsprekend moet het middel ook passen bij je klacht. Nu je dit weet, zie je dat homeopathie feitelijk heel bijzondere middelen kent! Op de pagina ‘Homeopathisch middel‘ kun je er meer over lezen. 

Wat doen we in een consult?

In een consult tast ik een groot levensgebied af, om te zoeken waar de mogelijke oorsprong te vinden is. Naast je klacht, schenk ik ook aandacht aan o.a. je levensloop, (on)bewuste gedachten, levenshouding, trauma’s, ziektegeschiedenis van jezelf en ook die van je ouders en voorouders.  

Met je ziekte, heeft je lichaam je iets te vertellen. Ben jij bereid daarnaar te luisteren?

Welke klachten of ziekten kunnen behandeld worden?

Allerlei klachten kunnen behandeld worden, zolang de schade niet onherstelbaar is. 

Op de pagina ‘voor welke klacht‘ kun je er meer over lezen. 

Mijn toegevoegde waarde bij het vinden van de oorsprong van ziekte

Ik luister op waarnemende wijze naar je verhaal en haal voor jou de angel eruit. Vaak is de oorsprong verborgen in je onbewuste en daardoor kun je zelf je vinger niet leggen op je eigen klachten. Als je wilt, geef ik je terug wat ik hoor. Dat geeft bewustwording en dat is al de halve genezing. Een homeopathisch middel kan je bewustwording bevestigen in je lijf.

Indien nodig duik ik intensief de studieboeken voor je in en geef je verslag van alles. Hier kun je meer lezen ‘over mij‘. 

Resultaat van een behandeling

Door de oorsprong te herstellen, kan je klacht of ziekte verdwijnen of verminderen en kom je tevens weer helemaal in balans als mens. Je ervaart rust en tevredenheid en kunt zoveel mogelijk jezelf zijn. Je kunt gaan doen wat je wilt, zonder beperkingen te ervaren van lichaam of geest. Keer op keer zie ik mensen een stap nemen die ze alsmaar niet durfden te nemen. Zo gaaf om mee te maken! 

Hier kun je meer lezen over homeopathie

Anderen aan het woord over de oorsprong van ziekte

De volgende mensen brengen ook informatie naar buiten over de oorsprong van ziekte. Misschien vind je het leuk om ook hun visie te lezen? 

Hieronder de linkjes:

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Heb je vragen over gebeurtenissen die jou gezondheid mogelijk hebben beïnvloed? Stel ze gerust. Ik vind het oprecht fijn als je me vragen stelt! Je mag me bellen, mailen of mijn contactformulier gebruiken. Ik heb geen telefonisch spreekuur. Als ik in gesprek ben krijg je automatisch mijn voicemail. Als je inspreekt bel ik je zo mogelijk dezelfde dag nog terug.

oorzaak van ziekte