Wat is een holistische benadering

Een holistische benadering van gezondheid betrekt alle omstandigheden en mogelijke achtergronden van klachten, ziekten of aandoeningen bij het herstel ervan. We zoeken dan eigenlijk naar de oorsprong (en niet de oorzaak) van je klacht, ziekte of aandoening. (‘Stoornis’ vind ik geen fijn woord en daarom gebruik ik liever ‘aandoening’.) Met andere woorden: waar komt je klacht vandaan en hoe komt het dat jij het hebt? 

Bij een holistische benadering kijken we niet alleen naar het lichaam, maar ook naar de geest. Lichaam en geest vormen een geheel. 

Misschien heb je wel gehoord over de spirituele betekenis van ziektes? Mijn holistische benadering is vergelijkbaar, maar meer verdiepend. Ieder mens is uniek en de spirituele betekenis van ziekte zal doorgaans een individueel karakter hebben. 

Een holistische benadering met homeopathie behandelt de mens als uniek individu. Ik kijk verder dan de klacht alleen en richt me op een zo goed mogelijk evenwicht van lichaam en geest. 

Wat is voor een holistische benadering de OORZAAK van ziekte?

Het is over het algemeen heel gebruikelijk om de oorzaak van ziekte op te speuren. Voorbeelden zijn: vitaminetekorten, een onbalans van hormonen, een onbalans in neurotransmitters. Ook kunnen organen niet goed (meer) functioneren en dan worden deze versterkt of in balans gehouden. Een oorzaak kun je meten en daarna oplossen door het aanvullen van vitamines, hormonen, neurotransmitters, medicijnen of zelfs een operatie. Op deze manier kijkt men alleen naar de lichamelijke balans. 

Als je een stapje verder gaat, kun je kijken naar de reden waardoor dit tekort, defect of onbalans is ontstaan. Is dat toeval of heb je er invloed op? Deze antwoorden vind je door naar de oorsprong van ziekte te kijken. 

Wat is voor een holistische benadering de OORSPRONG van ziekte?

Om naar de oorsprong van ziekte te kijken is niet zo gebruikelijk. Waar komt ziekte vandaan? Hoe komt het dat de één allergische is voor pollen, dierenharen, stof en dergelijke en dat een ander daar totaal geen last van heeft? Hoe komt het dat de één bijna nooit ziek is en dat een ander met grote regelmaat afwezig is door ziekte? Soms is het daardoor niet voldoende om alleen naar lichamelijke oorzaken te kijken. Er is meer aan de hand. We kijken dan bijvoorbeeld naar het volgende:

 • welke ingrijpende gebeurtenissen hebben in iemands leven plaatsgevonden
 • heb je overtuigingen gemaakt voor of over jezelf
 • wat maakt je emotioneel
 • zijn er geboortetrauma’s
 • heb je een erfelijke aanleg (je kunt de aanleg voor ziekte erven van 3 generaties voor je)
 • wat is het beeld wat je over jezelf hebt
 • ben je gehoord en gezien als kind
 • ervaar je veiligheid 
 • hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen (zijn er belemmerende factoren)
 • zijn je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten evenredig ontwikkeld
 • en nog veel meer
Hier heb je allemaal geen invloed op. Het ontstaat in de loop van je leven door omstandigheden. 
De oorsprong ligt verborgen in je kern. Het slakkenhuis staat hier symbool voor

Voorbeelden van deze holistische benadering

 • Huidklachten kunnen zich ontwikkelen als je niet goed geleerd hebt om grenzen leren stellen of als je erg open staat. (alles kan nog binnendringen)
 • Hormonale problemen zie bij een onevenredige ontwikkeling van het vrouwelijke of mannelijke (dus: menstruatieproblemen, problemen met zwanger worden, klachten aan de vrouwelijke organen, erectieproblemen bij mannen, vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en dergelijke)
 • Klachten waar een arts geen behandeling voor heeft. Deze zie je bijvoorbeeld als er heftige gebeurtenissen in je leven zijn geweest, waar je moeilijk mee om kunt gaan. (of in het leven van je ouders of voorouders)

Bram Bakker (ex-psychiater) schrijft heel treffend over de oorsprong:

Een jongetje dat nooit door zijn vader werd gezien (=oorsprong), terwijl hij ondertussen een miljoenenbedrijf neerzette, de therapeute die uiterst liefdevol is in haar werk met anderen, maar die zichzelf als meisje nooit geliefd voelde (=oorsprong). En misschien nog steeds wel niet. 

Hoe succesvol je maatschappelijk ook bent in het hier en nu, het kind dat tekort is gekomen verdwijnt er niet mee. Een goed verstand kan je heel ver brengen in deze wereld, cognitieve vaardigheden en een vlotte babbel dragen flink bij aan maatschappelijk succes, maar: pijn en verdriet van vroeger verdwijnen er niet door. 

Je goede verstand gebruiken is een copingstijl: je handhaaft je door het gevoel geen plek te geven, je bent altijd koel en verstandig. Maar in je lichaam, diep van binnen… daar kan het voor ongemak zorgen of erger nog voor ziekte. 

Als we de oorsprong van je ziekte kennen, worden we bewust van onszelf

Bewustwording van de oorsprong van ziekte is al voor een groot deel helpend voor je totale gezondheid. Als je ervan bewust bent wat je ziek maakt, kun je wijzigingen aanbrengen. Je weet dat je het doet voor je gezondheid en dat is al een grote motivatie. Door deze benadering herstellen sommige mensen vervolgens op eigen kracht. 

Als het lastig is om wijzigingen aan te brengen, kunnen we starten met een homeopathisch middel, die je ondersteunen in je proces naar gezondheid. Nu je dit weet, zie je dat homeopathie feitelijk heel bijzondere en diepwerkende middelen kent! Op de pagina ‘Homeopathisch middel‘ kun je er meer over lezen. 

Hoe werkt een holistische benadering in de praktijk?

In een consult tast ik een groot levensgebied af, om te zoeken waar de mogelijke oorsprong te vinden is. Naast je klacht, schenk ik ook aandacht aan o.a. je levensloop, (on)bewuste gedachten, levenshouding, trauma’s, ziektegeschiedenis van jezelf en ook die van je ouders en voorouders. Soms is een levensverhaal ingewikkeld en is er veel chaos. Ik haal stuk voor stuk de knoopjes eruit en zorg voor een passend homeopathisch middel. Door deze benadering herstel je beetje bij beetje en keert de rust terug. Er is geen ‘one size fits all’, maar individueel maatwerk.

Met je ziekte, heeft je lichaam je iets te vertellen. Ben jij bereid daarnaar te luisteren?

Welke klachten of ziekten kunnen behandeld worden met een holistische benadering?

Allerlei klachten kunnen behandeld worden, zolang de schade niet onherstelbaar is. Op de pagina ‘klachten / symptomen‘ kun je er meer over lezen. 

Mijn toegevoegde waarde bij het vinden van de oorsprong van ziekte

Ik luister op waarnemende wijze naar je verhaal en haal voor jou de angel eruit. Vaak is de oorsprong verborgen in je onbewuste en daardoor kun je zelf je vinger niet leggen op je eigen klachten. Als je wilt, geef ik je terug wat ik hoor. Dat geeft bewustwording en dat is al de halve genezing. Een homeopathisch middel kan je bewustwording bevestigen in je lijf.

Indien nodig duik ik intensief de studieboeken voor je in en geef je verslag van alles. Hier kun je meer lezen ‘over mij‘. 

Resultaat van een holistische benadering

Door een holistische benadering van je klacht, ziekte of aandoening kan ik de oorsprong herstellen en kan je klacht of ziekte verdwijnen of verminderen en kom je tevens weer helemaal in balans als mens. Je ervaart rust en tevredenheid en kunt zoveel mogelijk jezelf zijn. Je kunt gaan doen wat je wilt, zonder beperkingen te ervaren van lichaam of geest. Keer op keer zie ik mensen een stap nemen die ze alsmaar niet durfden te nemen. Zo gaaf om mee te maken! 

Hier kun je meer lezen over homeopathie

Anderen aan het woord over de holistische benadering en oorsprong van ziekte

De volgende mensen geven ook informatie over de oorsprong van ziekte. Misschien vind je het leuk om ook hun visie te lezen? 

Hieronder de linkjes:

Misschien vind je deze blogs over de oorsprong ook interessant?

Heb je vragen over gebeurtenissen die jou gezondheid mogelijk hebben beïnvloed? Stel ze gerust. Ik vind het oprecht fijn als je me vragen stelt! Je mag me bellen, mailen of mijn contactformulier gebruiken. 

Spreekt het je aan?

Reserveer online

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.

oorzaak van ziekte