Optimale balans

Toen ik eenmaal begreep dat gezondheid draait om de balans of het evenwicht van de volgende 7 lagen, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Bij een goede gezondheid is er balans of evenwicht in alle lagen. Is er geen evenwicht of balans, dan kunnen ziekte, klachten of andere aandoeningen ontstaan. Ziekte en gezondheid zijn twee kanten van dezelfde munt.

In mijn praktijk draait het dan ook om ‘heelheid’ en gezondheid. Ik laat je diagnose los en kijk alleen naar je symptomen. Wat willen deze symptomen je vertellen? 

De 7 lagen van ziekte en gezondheid

Ziekte (zowel lichamelijk als psychisch) kan komen door:

 1. stoffelijk niveau (bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, vaccinaties, medicijnen, E-nummers en andere stoffen in voeding en drinken, vitamine en/of mineralen tekorten, onbalans in hormonen, onbalans in neurotransmitters, organen die niet meer goed functioneren, etc.
 2. emotioneel niveau: onverwerkte emoties, trauma’s, (ook pijn en verdriet van vroeger), etc.
 3. mentaal niveau: belemmerende gedachten, overtuigingen, zelfbeeld, etc.
 4. energetisch niveau: yin-aan, chakra’s, auralagen, meridianen die niet in evenwicht zijn
 5. zielsniveau: niet te doen wat je zou moeten doen 
 6. ziekte van (voor)ouders op bovengenoemde niveaus
 7. je lichaam en geest reageren op het hele systeem en is bovendien in contact met (krachten uit) het universum (bijv. de stand van de planeten)
Alles beïnvloedt elkaar. Als er op lichamelijk niveau iets gevonden wordt, kun je je afvragen waardoor het veroorzaakt wordt. Simpel aanvullen is niet altijd de oplossing, doordat je dan een onderliggend ‘probleem’ niet erkent. Het lichaam zal daar onherroepelijk op gaan reageren met opnieuw dezelfde klacht (‘het wordt chronisch’) of een andere klacht. Het is dan niet zo dat je nu nog een klacht hebt, maar wel dat je niet goed naar je eerste klacht hebt gekeken. Hahnemann zei al rond 1850: ‘chronische ziektes zijn niet goed behandelde acute ziektes’. 

Het is een holistische manier van denken, die zich richt op het GEHEEL in plaats van de afzonderlijke delen. Voor herstel van de (al)gehele gezondheid is het zinvol om niet alleen naar de fysieke symptomen te kijken, maar ook naar de mogelijke andere invloeden uit de 7 lagen van gezondheid. 

Bij herstel van je gezondheid betrek ik daarom alle omstandigheden en mogelijke achtergronden van je klachten, ziekte of aandoening. Ik ga dan eigenlijk terug naar de oorsprong (en niet de oorzaak) van je klacht, ziekte of aandoening. (‘Stoornis’ vind ik geen fijn woord en daarom gebruik ik liever ‘aandoening’.) Met andere woorden: waar komt je klacht vandaan en hoe komt het dat jij het hebt? Klassieke Homeopathie heeft middelen die deze ‘onbalans’ uit de diverse lagen kunnen herstellen. 

Het geheel kun je niet verklaren uit de afzonderlijke delen.

Wat kunnen we doen?

 • we bespreken je klacht, ziekte of aandoening
 • we gaan op zoek op welke laag van de 7 er onbalans is
 • deze laag onderzoeken we dieper
 • hierbij passend krijg je een homeopathisch middel

Ik kan mijn intuïtie inzetten om de kern van je klacht, ziekte of aandoening te benoemen. Altijd check ik bij jou of het klopt. Soms is een levensverhaal ingewikkeld en is er veel chaos. Ik haal stuk voor stuk de knoopjes eruit en zorg voor een passend homeopathisch middel. Door deze benadering herstel je beetje bij beetje en keert de rust terug. Er is geen ‘one size fits all’, maar individueel maatwerk.

Met je ziekte, heeft je lichaam je iets te vertellen. Ben jij bereid daarnaar te luisteren?

Hoe gaan we samenwerken?

Intake

In het eerste consult bespreken we je ziekte, klacht of aandoening en onderzoeken de oorsprong. Ook volgt een middelvoorschrift.

Vervolgconsult

Hierin volgen we je gezondheid, wat is er verbeterd en wat nog niet. We bespreken de dosering, de potentie of wellicht is er nog een ander middel nodig. 

Resultaat van onze samenwerking

 • Je hebt gezien wat je ‘ziek’ maakt
 • Je hebt je gevoeligheden / kwetsbaarheden ontdekt
 • Een grote kans dat je klacht, ziekte of aandoening verdwijnt of vermindert. Daar gaan we voor! 
 • Je hebt jezelf beter leren kennen

Hier kun je meer lezen over homeopathie

Voor welke klacht?

Allerlei klachten kunnen behandeld worden, zowel lichamelijk als psychisch en zowel acuut als chronisch. Voorwaarde is dat de schade niet onherstelbaar is.

Misschien vind je deze blogs over de oorsprong ook interessant?

Heb je vragen over gebeurtenissen die jou gezondheid mogelijk hebben beïnvloed? Stel ze gerust. Ik vind het oprecht fijn als je me vragen stelt! Je mag me bellen, mailen of mijn contactformulier gebruiken. 

Spreekt het je aan?

Reserveer online

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.

oorzaak van ziekte