De oorsprong van ziekte

De oorsprong van ziekte geeft weer hoe het mogelijk is dat bij jóu deze klacht of ziekte kan ontstaan. Als homeopaat vind ik het daarom belangrijker om te kijken naar wíe de ziekte heeft als mens, dan te kijken naar welke ziekte iemand heeft. Door aan de oorsprong te werken, kun je ziekte of klachten in de toekomst voorkomen.

Wat is genezen?

Echt diep genezen is voor mij niet alleen je klacht laten verdwijnen, maar ook weer in balans komen als mens. Rust en tevredenheid creëren en zoveel mogelijk jezelf kunnen en mogen zijn. Op een prettige manier om kunnen gaan met situaties en niet meer uit balans gaan. 

Hoe ga je om met een gebeurtenis of omstandigheid?

De oorsprong van ziekte of een klacht liggen niet zozeer aan een gebeurtenis of omstandigheid zelf, maar meer aan hoe je ermee omgaat of om kúnt gaan. Indirect is die gebeurtenis of omstandigheid wel een aanleiding voor je klacht, want als het er niet zou zijn, zou je er ook niet mee om hoeven te gaan. Zo vinden er in je leven allerlei gebeurtenissen plaats en ontwikkel je allerlei paadjes als het ware. Het zijn allemaal paadjes om met de gebeurtenissen om te gaan. Het ene paadje is meer ingesleten als het andere paadje, omdat dit versleten paadje je meest gekozen reactiepatroon is. Dit reactiepatroon vormt wie jij bent. Soms is het helpend en soms is het belemmerend en dan kan er een klacht of ziekte ontstaan.

Wat kan ter sprake komen bij een consult?

 • zwangerschap en bevalling, zoals bijvoorbeeld: een fysiek of emotioneel trauma tijdens zwangerschap, als IVF nodig is om zwanger te raken, miskramen, keizersnede, lage APGAR-score na geboorte, het gebruik van weeënopwekkers, als couveuse nodig is, trauma tijdens bevalling, enzovoort 
 • overgangsfasen in het leven zoals bijvoorbeeld: na de geboorte veel huilen door allerlei redenen, veel huilen door tanden krijgen, veel huilen door verteringsproblemen, moeilijke motorische ontwikkeling, problemen bij zindelijk worden, probleem met afscheid nemen van ouders, moeilijk aarden in de klas, schoolgang is lastig door allerlei redenen, pubertijd vorm echt een indringend probleem, de overgang is een ware uitdaging, enzovoort.
 • opvoeding, zoals bijvoorbeeld: moeilijke jeugd door problemen thuis (scheiding, ruzie, misbruik, enz)
 • traumatische momenten in het leven, zoals bijvoorbeeld: een (heftig) ongeluk (ook een flinke val van een paard, de trap of iets dergelijks, gebeten worden door een hond), overlijden van een dierbare, een voedselvergiftiging, een operatie, veel medicijngebruik, vaccinatie
 • een te grote ontwikkeling van het vrouwelijke deel in jezelf of juist het mannelijke deel (ontwikkeling van het gevoel en de wil)
 • Niet alle voedingsmiddelen dragen bij aan je gezondheid. O.a. diverse E-nummers, transvetten, glucose-fructose, smaakmakers = mononatriumglutamaat=E621, = MSG, suikers hebben invloed op je hele systeem als mens.  Lees het boekje: Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget.
 • (een ongemerkte) besmetting door een bacterie of parasiet kan nog langdurig gevolgen hebben voor je darmen (en emotie)
 • overmatig en ondeskundig gebruik van vitaminen en mineralen
 • drugsgebruik (waarbij het ook nodig is te kijken waarom iemand drugs nodig heeft)
 • hoogbegaafd zijn en/of hooggevoelig (hsp, hoogsensitief) zijn is lang niet altijd eenvoudig om mee om te gaan
 • prikkels niet goed kunnen verwerken door trauma en daardoor erg gevoelig worden
 • erfelijke lichamelijke belasting(en) in de familie worden doorgegeven tot drie generaties terug! 
 • emotionele belasting(en) in de familie worden ook doorgegeven tot drie generaties terug! Zoals bijvoorbeeld: gedwongen arbeid in Nederlands-Indië, opgesloten zijn in concentratiekamp, misbruik, oorlogsvluchtelingen, adoptie.
 • incarnatieproblemen, zoals bijvoorbeeld: te laat geboren babies (eigenlijk nog niet op aarde willen zijn), niet geaard zijn, veel huilen, niet kunnen afvallen in gewicht
 • het innerlijke kind dat zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen
 • .. en nog vele meer..
oorsprong van ziekte