De oorsprong van ziekte

De oorsprong geeft weer hoe het mogelijk is dat bij jóu deze klacht of ziekte kan ontstaan. Er is niet één ‘dingetje’ wat bij iedereen hetzelfde klachtenbeeld geeft. Daarom geloof ik er niet in dat je op een klacht kunt zoeken en dan daaruit kunt aflezen wat voor jou de oorzaak zou kunnen zijn. Ziekte of een klacht is individueel en ook de oorsprong is individueel, net zoals iedereen een individu is. Omgedraaid bekeken kan datzelfde ‘dingetje’ bij iedereen iets anders veroorzaken. 

Wat is genezen?

Ik vraag mij af of genezen met chemische medicijnen echt genezen is. Je geneest van je klacht, maar is dat genezen? Je lichaam heeft de neiging zich terug te vormen naar ‘het beste’ evenwicht. Een medicijn is daarom dagelijks nodig (chronisch), want anders zou je weer terug gaan naar het zieke evenwicht. 

Met een homeopathisch middel keer je terug naar een ander evenwicht. Namelijk naar je gezonde oorspronkelijke evenwicht. Dat is het evenwicht vóórdat je uit balans ging door je reactie op een omstandigheid of ingrijpende gebeurtenis, zoals hieronder omschreven. Gevolg is dat ziekte geen kans meer heeft en dat zowel fysieke als mentale gezondheid wordt bereikt. Chronische ziekten zie ik daarom als boodschapper van (onderdrukte) emoties, ineffectieve overlevingsmechanismen, enzovoort. Het is belangrijk daarnaar te luisteren.

Hoe ga je om met een gebeurtenis of omstandigheid?

De oorsprong van ziekte of een klacht liggen niet zozeer aan een gebeurtenis of omstandigheid zelf, maar meer aan hoe je ermee omgaat. Indirect is die gebeurtenis of omstandigheid wel een aanleiding voor je klacht, want als het er niet zou zijn, zou je er ook niet mee om hoeven te gaan. Zo vinden er in je leven allerlei gebeurtenissen plaats en ontwikkel je allerlei paadjes als het ware. Het zijn allemaal paadjes om met de gebeurtenissen om te gaan. Het ene paadje is meer ingesleten als het andere paadje en dat bepaalt op welke wijze je het gemakkelijkst reageert. 

Veelal worden onderstaande gebeurtenissen of omstandigheden niet als indirecte aanleiding voor ziekte gezien. Toch vormen ze een wezenlijk onderdeel van het leven en daarmee van je gezondheid. 

Indirecte aanleidingen voor een klacht:

 • zwangerschap en bevalling, zoals bijvoorbeeld: een fysiek of emotioneel trauma tijdens zwangerschap, als IVF nodig is om zwanger te raken, miskramen, keizersnede, lage APGAR-score na geboorte, het gebruik van weeënopwekkers, als couveuse nodig is, trauma tijdens bevalling, enzovoort 
 • incarnatieproblemen, zoals bijvoorbeeld: te laat geboren babies, niet geaard zijn, veel huilen, 
 • overgangsfasen in het leven zoals bijvoorbeeld: na de geboorte veel huilen door allerlei redenen, veel huilen door tanden krijgen, veel huilen door verteringsproblemen, moeilijke motorische ontwikkeling, problemen bij zindelijk worden, probleem met afscheid nemen van ouders, moeilijk aarden in de klas, schoolgang is lastig door allerlei redenen, pubertijd vorm echt een indringend probleem, de overgang is een ware uitdaging, enzovoort.
 • opvoeding, zoals bijvoorbeeld: moeilijke jeugd door problemen thuis (scheiding, ruzie, misbruik, enz)
 • traumatische momenten in het leven, zoals bijvoorbeeld: een (heftig) ongeluk (ook een flinke val van een paard, de trap of iets dergelijks, gebeten worden door een hond), overlijden van een dierbare, een voedselvergiftiging, een operatie, veel medicijngebruik, vaccinatie
 • incarnatie problemen, zoals: eigenlijk nog niet op aarde willen komen (te laat geboren babies), niet geaard zijn
 • een te grote of te kleine ego-ontwikkeling
 • een te grote ontwikkeling van het vrouwelijke deel in jezelf of juist het mannelijke deel
 • het innerlijke kind wat zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen
 • Niet alle voedingsmiddelen dragen bij aan je gezondheid. O.a. diverse E-nummers, transvetten, glucose-fructose, smaakmakers = mononatriumglutamaat=E621, = MSG, suikers hebben invloed op je hele systeem als mens.  Lees het boekje: Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget.
 • besmetting door een bacterie of parasiet kan nog langdurig gevolgen hebben
 • overmatig en ondeskundig gebruik van vitaminen en mineralen
 • drugsgebruik (waarbij het ook nodig is te kijken waarom iemand drugs nodig heeft)
 • hoogbegaafd zijn en/of hooggevoelig (hsp, hoogsensitief) zijn is lang niet altijd eenvoudig om mee om te gaan
 • erfelijke lichamelijke belasting(en) in de familie worden doorgegeven tot drie generaties terug! 
 • emotionele belasting(en) in de familie worden ook doorgegeven tot drie generaties terug! Zoals bijvoorbeeld: gedwongen arbeid in Nederlands-Indië, opgesloten zijn in concentratiekamp, misbruik, oorlogsvluchtelingen, adoptie.
 • .. en nog vele meer..
oorsprong van ziekte