Holistische zorg voor lichaam, geest en ziel

body-mind-soul

Deel dit bericht

De holistische zorg voor gezondheid heeft helemaal mijn aandacht. Ik denk zelfs niet alleen holistisch over gezondheid, maar over alle aangelegenheden in het leven en de wereld. Alles speelt op elkaar in en uiteindelijk is een gezonde balans het sleutelwoord. 

Holistische zorg voor lichaam, geest en ziel

Volgens de holistische gezondheidstheorie beïnvloeden lichaam, geest (emotioneel en mentaal) en ziel elkaar onderling. De grote vraag is hoe dat gebeurt. Jarenlang heb ik uit interesse daarvoor diverse holistische theorieën over de zorg voor lichaam, geest en de ziel van diverse auteurs, inspirators en spirituele leraren bestudeerd en gebruikt. Ik heb vele schema’s gemaakt en ze werden steeds ingewikkelder. 

Uiteindelijk ontdekte ik dat al deze theorieën steeds neerkomen op slechts enkele belangrijke holistische begrippen. De ingewikkelde schema’s konden de prullenbak in en ik kon gelukkig weer eenvoudig verder. Hieronder geef ik je alvast enkele belangrijke begrippen. 

In consulten vang ik op waar jouw worsteling zit. Ik kan dat aan je teruggeven, zodat ook jij rust en balans kunt vinden. 

Belangrijke holistische begrippen voor zorg voor jeZelf

 • Je bent goed zoals je bent! (veranderen is niet nodig, wel bewustwording van wie je bent)
 • Het is zoals het is! (verandering is niet nodig, wel de bewustwording van hoe het is)
 • Liefde is universeel en is altijd aanwezig en beschikbaar
 • Onze gedachten zijn grotendeels niet waar! (geloof er niet in!, maar onderzoek ze)
 • Zorg goed voor jezelf = zorgen voor lichaam, geest (psyche) & ziel (intuïtie, hart). Goed zorgen voor jezelf is heel compleet. 

Hieronder neem ik je stapsgewijs mee met wat ik bedoel onder bij het laatste punt.

1. Holistische zorg voor je lichaam

 • Door voldoende beweging te nemen door minimaal een half uur per dag te wandelen – het liefst in de natuur
 • Door ruim vocht te drinken (ca 1,5 liter per dag gemiddeld)
 • Neem voldoende rust tussen je activiteiten en ook voor het slapen gaan
 • Ook is yoga een goede vorm van beweging voor je lichaam
 • Vooral ruim (300-500 gram) groente per dag eten. Het liefst (bio)logisch. Gevarieerd en bovendien van wortel, stengel en bloem. 
 • Eet wat je vooral goed kunt verteren

2. Holistische zorg voor je geest

 • Door te mediteren
 • eventueel mindfulness
 • of yoga
 • ook wandelen in de natuur 
 • en vooral te accepteren dat je goed bent zoals je bent – je hoeft niet te veranderen
 • zorg dat je gedachten ook alles goed kunnen ‘verteren’. Gedachten zijn voeding voor het lichaam. Films, boeken – alles wat je leest en ziet is voeding voor je geest. 
 • zorg voor optimale gezonde gedachten
 • (door te slapen rust je lichaam uit)

3. Holistische zorg voor je ziel

 • Je zorgt vooral voor je ziel door te doen waar je blij van wordt. Dat geeft passie, doel en daarmee richting aan je leven en een zinvol bestaan. 

Alle drie samen is holistische gezondheidszorg

Als je goed kunt zorgen voor je lichaam, geest en ziel, dan kun je gaan leven vanuit je hart of ziel. Uiteindelijk kun je dan zeggen: ‘I am’ – ik ben een bewust wezen. Ruimte geven aan je intuïtie en erop durven vertrouwen. In contact staan met je ‘I am’ – degene die je werkelijk bent. 

Je gaat bewust vanuit je hart doen wat je wilt, waar je echt blij van wordt. Goed zorgen voor je gedachten zorgt ervoor dat je kunt gaan staan voor wat je wilt. 

Je zorgt in feite voor je Zelf. Daarmee bedoel ik je ‘innerlijke ik’ en dat is zeker niet egoïstisch. 

Een gezonde balans van lichaam, geest en ziel

Je eigen balans is vooral belangrijk. Niet doorschieten, jezelf niet terughouden, geen angst hebben, jezelf niet gaan overschreeuwen of juist stil worden. Je eigen balans vinden is het belangrijkste wat je kunt gaan doen. 

Homeopathische zorg voor je lichaam, geest en ziel

Homeopathie helpt je bij het vinden van je eigen balans. Homeopatische middelen stimuleren je lichaamseigen zelfherstellende vermogen en dat gaat via je eigen balans. Zodra er balans is, is er evenwicht in je lichaam, geest en ziel. Het resultaat is dat klachten verdwijnen en een positieve ontwikkeling plaats kan vinden.

Velen denken dat homeopathie alleen klachten kan genezen, maar er zit feitelijk een heel verhaal achter. Dat verhaal leer je door bewust te worden van je ziekte en waar het vandaan komt; de oorsprong van ziekte.  Hier kun je meer lezen over de oorsprong van ziekte.

Ook daar waar je vastloopt in je ontwikkeling, stimuleert een homeopathisch middel je op holistische wijze. Zodat je huist in een gezond lichaam, met een gezonde geest en tevens een gezonde ziel. Ik heb hele mooie homeopathische middelen om zowel je klachten te ‘helen’ als je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. 

Het resultaat is dat je kunt zeggen: “I am who I am, and I am good”

 

Meer artikelen over holistische zorg

Spreekt het je aan?

Reserveer je afspraak

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.

body-mind-soul

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag