Een individueel homeopathisch middel voor hooikoorts

Hooikoorts is een klacht waar steeds meer mensen hinder van lijken te hebben. Dagelijks moet je een tabletje nemen om de klachten te onderdrukken. Maar waar komt hooikoorts vandaan? Hoe komt het dat je gevoelig bent voor bepaalde pollen of andere allergenen? Het kan zijn dat je bepaalde ‘dingen’ in de buitenwereld niet goed verteert. Waar ben je allergisch voor? Wat heeft dat met jou te maken? Allemaal vragen die ik graag met je zou bespreken als je er klaar voor bent. De een is namelijk allergisch en de ander niet en zoals ik het zie is dat geen toeval.

Voor de behandeling kan het behulpzaam zijn (maar niet noodzakelijk) om te weten waarvoor je precies allergisch bent. Sommigen weten bijvoorbeeld dat ze allergisch zijn voor berkenpollen, raaigras of smalle weegbree om er enkele te noemen. 

Wat zijn de mogelijke behandeltrajecten?

 1. homeopathisch middel passend bij jou als persoon en je allergie waarbij ik naar de oorsprong kijk
 2. een middel passend bij de manier waarop je reageert op het allergeen
 3. of een traject waarbij je jezelf immuun maakt voor een allergeen of allergenen

Voordelen door behandeling van hooikoorts met homeopathie

Een homeopathisch middel voor hooikoorts biedt je de volgende voordelen: 

 • Je hoeft niet iedere dag een medicijn in te nemen
 • De homeopathische geneesmiddelen zijn erg klein (handig voor kleine kinderen)
 • Je kunt de korreltjes opzuigen en ze smaken zoetig (ook handig voor kleine kinderen)
 • Geen chemische belasting van het lichaam
 • Je algemene weerstand verhoogt

Hooikoorts algemeen

Seizoensgebonden allergieën (meestal ‘hooikoorts’ genoemd) komen uitsluitend voor op bepaalde tijden van het jaar. Vooral in het voorjaar, zomer of de herfst, afhankelijk van waar je allergisch voor bent. De symptomen hebben vooral betrekking op het slijmvlies van de neus of het slijmvlies dat de oogleden en het oogwit bekleedt. 

De term hooikoorts is misleidend, omdat de symptomen niet alleen optreden als er hooi geoogst wordt en er is ook geen sprake van koorts. Hooikoorts is meestal een reactie op pollen en grassen. Verschillende delen van het land hebben verschillende pollenseizoenen. In Nederland zijn de pollen van wilde grassen, els, berk en bijvoet het sterkst allergeen. Het pollenseizoen verschilt sterk van soort tot soort. Zo worden berkenpollen voornamelijk in april gemeten en graspollen in juni en juli. Patiënten kunnen op één of meer pollensoorten reageren. Het allergieseizoen kan dan ook lopen van het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Seizoensgebonden allergie wordt ook veroorzaakt door schimmelsporen, die in het voorjaar, de zomer en de herfst lang in de lucht kunnen voorkomen. 

Symptomen die voor iedereen kunnen variëren

 • jeuk van de neus en/of het gehemelte en/of de ogen en/of en achter in de keel
 • loopneus
 • niezen
 • waterige ogen, rode ogen, branderige ogen
 • zwetend gezicht
 • andere symptomen zijn o.a. hoofdpijn, hoesten, prikkelbaarheid
 • minder vaak komen depressie, verlies van eetlust en slapeloosheid voor
homeopathisch middel voor hooikoorts