Je hebt buikpijn of darmklachten en zoekt naar een natuurlijke oplossing
Als je al langer last hebt van darmklachten, volgt er vaak een lichamelijk onderzoek waar je darmklachten vandaan komen. Je voeding wordt bekeken, je krijgt misschien laxeermiddelen, een darmonderzoek kan er eventueel ook bij betrokken worden en zo kun je een heel circuit ingaan. Ook kan het zijn dat de (huis)arts stress waarneemt en je verwijst naar een psycholoog. Je krijgt medicijnen voorgeschreven en het gaat weer goed. Toch voel je dat er nog meer moet gebeuren… Of je wilt nog geen medicijnen, maar eerst een natuurlijke behandeling proberen. Reguliere medicijnen en homeopathie kunnen doorgaans ook naast elkaar gebruikt worden. Wanneer dit niet mogelijk is, zal ik het aangeven.
Dit is mijn benadering van buikpijn of darmklachten
Volgens traditionele holistische geneeswijzen, waaronder Klassieke Homeopathie, hebben darmklachten of buikpijn te maken met onderliggende processen, zoals bijvoorbeeld vastzittende emoties, trauma, of darmen die uit balans zijn. Als deze onderliggende processen niet gezien en behandeld worden, blijft de bron bestaan.
Ik ga nog een stapje verder door te stellen, dat je door deze onderliggende processen uit evenwicht bent geraakt en bij jeZelf vandaan bent gegaan. En waar je bij jeZelf vandaan gaat, komt er ruimte voor bijvoorbeeld darmklachten.
Mijn werkwijze
We gaan samen luisteren naar je levensverhaal aan de hand van je lichamelijke en/of psychische klachten. Je buikpijn of darmklachten willen je iets vertellen.
Hoe gaan we luisteren?
We gaan luisteren naar je triggers. Triggers leiden ons naar de onderliggende processen. Triggers geven aan waar en waardoor jij uit evenwicht raakt en bij jeZelf vandaan gaat.
Symbolisch gebruik ik daarvoor de tuimelaar op de afbeelding hiernaast.
Maar het is toch..... wat de artsen zeggen?
Het klopt helemaal wat de artsen zeggen! Maar achter je diagnose ligt vaak een onderliggend proces en dat wordt door de artsen doorgaans niet erkend, gezien of gehoord; regulier gezien bestaat voor het onderliggende proces ook geen medicatie.
Ik vind juist het behandelen van onderliggende processen belangrijk, omdat daardoor de kern van je darmklachten behandeld wordt. Door alleen de symptomen van darmklachten te behandelen blijft de oorsprong onverminderd voortbestaan. Het is ‘chronisch’ wordt er dan gezegd. En dat is de reden waarom je dagelijks een tabletje in moet nemen, of een zakje laxeermiddel moet oplossen en opdrinken.
Naast het luisteren naar je triggers, zijn er ok bijvoorbeeld de volgende vragen die ik aan je zou willen stellen:
- wanneer zijn de darmklachten begonnen?
- heb je alleen darmklachten of zijn er nog meer klachten?
- hoe reageer je op prikkels?
- heb je veel medicatie gebruikt?
- hoe is je eetpatroon?
- ben je geboren met een keizersnede?
- ben je ook wel eens boos of angstig?
- hoe is je huid?
- welke omstandigheden zijn ingrijpend geweest in je levensloop?
Ik krijg op deze manier in de tijdlijn bezien een totaalbeeld van jou. Vaak blijkt dat diverse klachten aan elkaar te linken zijn. Bij dit totaalbeeld zoek ik een passend homeopathisch middel.
Een voorbeeld uit de praktijk
De achtergrond bij darmklachten gaat vaak over gevoed zijn of voeden.
- Het gaat over opgroeien,
- een evenwicht vinden, je staande houden,
- geven, en voeden of ontvangen zonder jezelf te verliezen.
- Er kan sprake zijn van een grote verantwoordelijkheid binnen de familie, of een te vroege grote verantwoordelijkheid.
- Ook kan de problematiek doorgegeven zijn van de ene generatie op de andere.
- Er kan een te vroege scheiding zijn geweest tussen moeder en kind.
- En het kan ook gaan over vertrouwen of juist wantrouwen; bestaansonzekerheid.
Er zijn een aantal plantenfamilies die hier goed kun helpen, zoals de Theales, Dilleniales, Ebenales, Sarraceniales, Malvales, Primulales, Cucurbitales, Ericales, Salicales en de Capparales. Ieder plantenfamilie heeft zijn eigen thema op voedingsgebied.
Een casus:
Een vrouw van rond de 60 jaar komt in de praktijk met een acute klacht van diarree. Ze zegt: Ik voel constant een activiteit in mijn darmen, vooral ’s nachts en ik heb heel veel de hik. Iedere dag zit iets anders me dwars. Ik raak opgezwollen van bloemkool en mosterd en voel een strakke band rond mijn borst na eten, alsof het voedsel vastzit en niet doorgaat. Ik voel me zwaar en vastzitten. Mijn ademhaling voelt ook alsof geblokkeerd. Zoals een buis die verstopt zit en het water niet door kan laten. Aan de andere kant heb ik diarree, alsof ik niet iets kan vasthouden. Ik had longontsteking met obstructie van de borst en gevoel van verstikking. Haar moeder leeft bij haar, hetgeen lastig is, ze houdt haar ontwikkeling tegen en geeft haar buikpijn en hoofdpijn.
Analyse: de triggers zijn de voeding die (lichamelijk) blokkeert en haar moeder die haar (psychisch) blokkeert.
Opvolging:
Met een homeopathisch middel verdwijnt het strakke gevoel rondom haar borst en haar buik voelt meer relaxed. Haar ontlasting wordt weer normaal en de hoofdpijn en huidproblemen verdwijnen. Ze slaapt beter en voelt de lucht beter door haar neus stromen, is kalmer geworden en kan beter omgaan met haar moeder thuis. Ze is minder ontvankelijk voor haar.
Extra informatie
Op pagina ‘herstel de balans van de darmen‘ schrijf ik over de darmnosoden die ik veel inzet voor homeopatische behandeling van darmklachten.
Op deze websites kun je ook mooie informatie vinden over homeopathie:
https://www.hahnemann.nl/content/Downloads_Zelfgenezing.html
https://www.hahnemann.nl/content/Downloads_Helende_wegwijzers.html
En in deze winkel vind je mooie boeken over homeopathie: https://www.merlijnboekhandel.nl
Begin met een kennismakingsgesprek
De behandeling van je darmklachten begint met een kennismakingsgesprek. We bespreken de mogelijkheden, je ziektegeschiedenis en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt.
Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis voor de vervolgafspraken.
De investering in jeZelf is 45 minuten en bedraagt €65, omdat het tegelijk al een gedeelte van het eerste consult is. (Bij een aanvullende verzekering krijg je ca. €45 vergoed van je zorgverzekeraar)