Natuurlijke behandeling van oorpijn

Wat kun je op een natuurlijke manier aan oorpijn doen? In de eerste fase van oorpijn werk ik altijd op de antroposofische wijze. Snipper uitjes en vouw deze in een zakdoek. Het zakdoekje gevuld met uitjes zet je vast op het oor en de ontsteking of de pijn trekt weg. Als de pijn niet met uitjes wegtrekt, kunnen we een homeopathisch middel inzetten. Oorpijn is een klacht die heel goed met homeopathie behandeld kan worden.

Wat is er aan de hand met het oor bij oorpijn?

Ik vind het altijd belangrijk om toch even langs de (huis)arts te gaan om even naar het oor te laten kijken. Daarna kun je ervoor kiezen om het homeopathisch te laten behandelen. Geef bij voorkeur geen paracetamol, maar een natuurlijke pijnstiller voor kinderen zoals Chamomilla of Aconitum. 

Er kan sprake zijn van een loopoor

Bij een loopoor komt er vocht uit het oor. Er zit dan een gaatje in het trommelvlies, waardoor vocht uit het middenoor naar buiten loopt. Het gehoor is tijdelijk wat minder. Het vocht kan helder zijn, maar ook pus of bloederig vocht. Het kan geen kwaad. Als het langer dan een week duurt, is een behandeling nodig. Het trommelvlies groeit vanzelf weer dicht. 

Er kan sprake zijn van een middenoorontsteking

Een middenoorontsteking is een ontsteking die midden in het oor zit. Er komt druk op het trommelvlies en dat kan erg pijn doen. Een middenoorontsteking begint meestal bij een verkoudheid. Het virus zit in de neus en keel en gaat via de buis van Eustachius naar het oor. Vaak komen er ook bacteriën bij. De buis van Eustachius kan door de ontsteking dicht gaan zitten. Dat geeft druk op het trommelvlies en pijn. Een middenoorontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Als de pijn echter te erg is, wil je er graag iets aan doen. 

Is de oorklacht acuut of is het chronisch geworden?

Als de oorpijn er nog niet zo lang is, of een van de eerste keren, dan noem ik dat een acute klacht. Voor een acute klacht kun je me ook bellen. Een consult hoeft doorgaans niet zo lang te duren, doordat de oorpijn er nog maar kort is. De oorzaak of oorsprong is meestal wel duidelijk of kan gemakkelijk gevonden worden. Er is nog niet veel behandeld met medicijnen en daardoor zijn de symptomen heel duidelijk. Een consult consult voor een acute klacht kan mede kort duren, doordat je jezelf goed voor kunt bereiden met de vragen die ik hieronder noem.

Als de oorpijn steeds terugkomt, dan noem ik dat een chronische klacht. Meestal is er dan al van alles gedaan. Ik vraag me dan af (en onderzoek dat ook): hoe komt het dat je oorklachten steeds terug komen? Op mijn pagina ‘oorsprong van ziekte‘ kun je er meer over lezen. Een consult duurt dan ca 1 – 1,5 uur. Ik ga je onder andere vragen wat je ziektes zijn geweest die je gehad hebt, om zo te achterhalen waar je aanleg voor ziektes ligt. Ook wil ik weten wanneer de eerste oorklachten er waren.   

Ik ga heel grondig de oorpijn uitvragen, zoals die er is

Als je bij mij komt gaan we eerst heel goed de oorpijn bekijken zoals die er is. Je zult misschien denken dat oorpijn toch gewoon oorpijn is, maar dat is niet het geval! Voor iedereen is de oorpijn anders en er zijn heel veel verschillende types oorpijn. 

Hieronder zie je voorbeelden van vragen die ik je ongeveer ga stellen. Veel vragen lijken op die van de huisarts, maar ik ga een stapje verder. Er zijn heel veel homeopathische middelen voor oorpijn. Het homeopathische middel moet vrijwel precies passen bij de oorpijn zoals die er is; vandaar een uitgebreid vragenpakket. Het is echt maatwerk en het resultaat is wel dat het dan ook goed helpt! 

Types oorpijn

Bij een huisarts gaat het er bij de behandeling van oorpijn meestal om of er een ontsteking is, of er sprake is van vocht en dergelijke. Dat is voor mij ook belangrijk om te weten. 

Daarna ga ik dieper in op de oorpijn, omdat homeopathie maatwerk is. Zo zijn er allerlei types oorpijn. De een heeft last van steken, de ander last van kloppen en weer iemand anders heeft een loopoor zonder pijn. Ook kan het voorkomen dat er koorts bij is, of juist niet. Soms heeft de uitscheiding een geur en de andere keer weer niet. Ik bekijk de symptomen van oorpijn heel individueel en vraag de klacht precies uit. Het is handig als je thuis alvast kunt kijken hoe de oorpijn is. 

Hierbij alvast een lijstje wat je uit kunt zoeken

 • wanneer is de oorpijn begonnen
 • hoe vaak heb je oorpijn? (1e keer / 1x per week / 1x per maand)
 • zit er regelmaat in de oorpijn
 • wat is de locatie: is de oorpijn links, rechts of beide oren
 • is er ook koorts
 • gaat het vergezeld van keelpijn
 • let op de tijd: is het overdag, ’s avonds, ’s nachts of altijd
 • is het erger bij kauwen of juist beter door kauwen
 • is het erger bij slikken of juist beter door slikken
 • is het buiten beter of is het binnen beter
 • helpt rust of is een beetje beweging fijner
 • is de oorpijn beter bij liggen of bij zitten? 
 • is er sprake van een loopoor? kijk dan ook naar de kleur van de afscheiding
 • is de pijn aanvalsgewijs of continu
 • wordt de oorpijn beter als je op het zere oor drukt, of wordt het juist erger
 • en kijk of je verder nog iets opvalt
 • hoe voelt de pijn (stekend, kloppend, borend,…)

Als je lichaam het zelf niet op kan lossen

Je kunt eerst de oorpijn even aankijken. Als blijkt dat het lichaam het toch niet zelf op kan lossen, dan kun je een homeopathisch middel geven. Een homeopathisch middel geeft een stimulans aan je eigen zelfgenezende vermogen om de draad van herstel zelf weer op te pakken. Het feit dat je lichaam het zelf weer op gaat pakken, vind ik persoonlijk het meest waardevol van deze geneeswijze. Op de pagina ‘een homeopathisch middel‘ kun je er meer over lezen. 

Het voordeel voor een natuurlijke behandeling van oorpijn

 • Homeopathie heeft om te beginnen als uitgangspunt dat je jezelf prima kunt genezen. Iedereen heeft een sterke levenskracht die voor een perfecte balans kan zorgen. Homeopathie maakt gebruik van die lichaamseigen kwaliteit. Op de pagina ‘meer over klassieke homeopathie‘ kun je meer lezen. 
 • Je maakt het lichaam ook sterker, door het op een natuurlijke manier te genezen. Door met de natuur mee te genezen, versterk je het eigen herstellende vermogen. 
 • De homeopathische middelen hebben geen bijwerking en zijn niet belastend voor het lichaam. 
 • Homeopathie is een holistische geneeswijze. Holistisch is een kijk op de mens in zijn geheel en rekening houdend met zijn omgeving. Hieronder schrijf ik er nog een beetje meer over. 

Een holistische benadering

Holistisch is een manier van kijken naar ziekte en gezondheid, waarbij ziekte, klachten of een aandoening in een context worden geplaatst. Zowel lichaam als geest worden in beschouwing genomen, evenals ziektes die er al geweest zijn. Deze ziektes zeggen iets over de aanleg. In de homeopathie noemen we dat ‘miasma’. Ziekte staat meestal niet op zichzelf, maar in een bepaald verband. Ik kijk daarom niet naar één orgaan, maar naar het samenspel van dit orgaan met andere organen en uiteindelijk de hele mens. Het is de kunst en kunde van de homeopaat om dat verband te zien. 

Wat zegt bovenstaand over oorpijn?

Chronische oorpijn komt doorgaans niet ‘zomaar’, anders zou het wel overgaan na een antibiotica kuur of andere behandeling. Als de oorpijn chronisch wordt, is er doorgaans ‘iets’ aan voorafgegaan. Dat ‘iets’ kan van alles zijn en bij de consulten hoor ik dan terug: ‘dat heb ik nooit geweten’, of ‘daar heb ik echt nooit aan gedacht’. Zelf vind ik deze opmerkingen iedere keer weer mooi. Het geeft een klein stukje bewustwording over ziekte en gezondheid. En de holistische kijk biedt een breder perspectief, waardoor homeopathie je mogelijk wel kan helpen. 

Als er meer klachten zijn

Als er naast oorpijn nog andere klachten zijn, dan kan ik die ook in de behandeling betrekken indien mogelijk en wenselijk. 

Wat is het verschil met de drogist?

Het middel van de drogist is samengesteld uit een aantal middelen die doorgaans helpen voor oorpijn. Echter, als het middel dat past bij jou oorpijn er niet tussen zit, dan helpt het niet. Een middel van een homeopaat is bovendien krachtiger en werkt dieper. 

Maak een afspraak of informeer naar de mogelijkheden

Je gegevens zijn bij mij veilig volgens AVG. Ik verkoop ze niet en gebruik het niet voor commerciële doeleinden. Ook krijg je niet automatisch mijn nieuwsbrief.