Hooggevoeligheid - wat kan homeopathie voor je doen?

Uit eigen ervaring en ervaringen met andere hooggevoelige mensen, die ik heb mogen behandelen en begeleiden, kan ik je meegeven dat homeopathie een prachtige ondersteuning kan zijn. Mijn specialisatie is zelfs een tijdje hooggevoeligheid geweest. Ik ben daarvan afgeweken, omdat er ook velen zijn die zich nog niet bewust zijn van hun hooggevoeligheid. Daarom richt ik me nu op mensen die zich bewust bezig houden met gezondheid en graag de oorsprong willen leren kennen van hun ziekte of klacht. Als dat hoogsensitiveit is, dan kan ik mensen daarvan bewust maken. 

Het is niet zo dat een homeopathisch middel je hooggevoeligheid laat verdwijnen. Wel kun je er meer gebalanceerd mee omgaan. De lichamelijke en psychische klachten die je ervaart vanuit je hooggevoeligheid verdwijnen daardoor. Je kunt je hooggevoelige prachtige zelf worden. 

Een homeopathisch middel herstelt je lichaamseigen balans. Dat wil zeggen, dat je beter kunt zijn wie je van nature bent mét je hooggevoeligheid. Je hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap en die blijft bestaan. Ook na een homeopathisch middel. Het enige wat verandert is de manier hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt je hoogsensitiviteit in gaan zetten als een kwaliteit bijvoorbeeld. Het geeft alleen klachten als je je eigen balans niet goed kunt bewaren. 

Eigen ervaring

Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om hoogsensitief te zijn. Zeker als je van jezelf nog niet weet dat je hooggevoelig bent. Af en toe trap ik zelf ook nog wel in de valkuil en dan zeg ik tegen mezelf ‘ja!, hoogsensitiviteit is toch wel een dingetje’. 
Zelf heb ik de eigenschap lang ontkent. Ik ben zo opgevoed dat ik vooral ‘normaal’ moest doen en me moest aanpassen. Nou …. dat aanpassen kan ik als de beste! Door spirituele ontwikkeling en homeopatische middelen ben ik intussen geworden wie ik ben. Dat kan ik voor jou inzetten en aan je doorgeven.

Waar staat je hoogsensitiviteit je in de weg?

Door te kijken naar hoe je met je hoogsensitiviteit omgaat, kan ik je een middel geven om in balans te komen. Ik betrek daarin de oorsprong van je onbalans. Homeopathie heeft mooie middelen, die bewustzijnsprocessen kunnen stimuleren. Een voorbeeld hiervan zijn de middelen van edelstenen. Maar ook middelen gemaakt van materialen rondom geboorte. Kijk in mijn blogs voor informatie over deze middelen. 

Hieronder info uit een seminar van een Belgische professor die zich bezig houdt met hooggevoeligheid: Elke van Hoof. Haar boeken zijn een aanrader! In vele aangeboden cursussen wordt overgevoeligheid verward met hooggevoeligheid.

Wat zijn volgens Elke de drie belangrijkste kenmerken van HSP:

  1. Diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag of gebeurtenis te bewerken. En je moet goed nadenken wat een ander zou kunnen bedoelen met de vraag, omdat er 10 antwoorden in je opkomen. Je ziet teveel mogelijkheden ineens, waardoor je verwart raakt. Deze diepgaande verwerking is ook terug te zien op een MRI-scan. Bij HSP-ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dan bij niet HSP-ers bij dezelfde informatie. Er is dus niets spiritueels aan HSP. 
  2. Een ander belangrijk kenmerk is overstimulatie (overprikkeling, stress). Je raakt overprikkelt door zowel positieve als negatieve prikkels. 
  3. En als laatste is de emotionele intensiteit belangrijk. Je emoties zijn net iets meer en heftiger dan bij andere mensen. Soms weet je zelf niet waar het vandaan komt! 

Een stukje biologie:

  1. de thalamus krijgt meer prikkels door
  2. gebieden van complexe visuele verwerking zijn actiever
  3. je bent context afhankelijker bij taakuitvoering
  4. er is meer activiteit van de spiegelneuronen
  5. er zijn studies over de invloed van het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve personen

Rustige HSP'ers en drukke HSP'ers

De rustige HSP’ers (rustzoekers) zijn rustig, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Het zijn rustige en beschouwende mensen. 

De drukke HSP’ers (sensatiezoekers) laten druk gedrag zien, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Door hun omgeving wordt het drukke gedrag verward met ADHD als men niet bekend is met hoogsensitiviteit. 

De verschillende termen ontrafelt

Er is veel verwarring over alle termen. Hieronder een simpele uitleg.

Hooggevoelig = hoogsensitief = HSP. Dit is aangeboren.

Overgevoelig = prikkelgevoelig. Dit kan ontstaan in de loop van je leven door overbelasting van je zenuwstelsel. .

edelsteen voor hoogsensitiviteit