Hooggevoeligheid - hoogsensitiviteit - HSP : wat kan homeopathie voor je doen?

Lang heb ik mijn eigen hooggevoeligheid ( HSP ) ontkent helaas. Ik wist niet wat het was en wilde er niet naartoe bewegen. Het motto in het Oosten van het land is ‘Doe maar normaal’, maar ja als dat lastig is? Als dat ‘normaal’ ver van je weg ligt en je dat eigenlijk helemaal niet ‘normaal’ vindt? 

Pas toen ik richting mijn 50ste levensjaar ging, las ik een artikel van Elke van Hoof, dat me diep in mijn hart raakte en pas toen werd ik bewust van mijn eigen hoogsensitiviteit. Ik ben er veel over gaan lezen en heb gemerkt wat een fijne houding ten aanzien van je eigen hoogsensitiviteit met je eigenwaarde en levenshouding kan doen. 

Hooggevoeligheid als bron van lichamelijke of geestelijke klachten

Hooggevoeligheid, ook wel HSP genoemd, is een eigenschap die vaak niet herkend wordt of zelfs ontkent wordt. Als hooggevoeligheid niet voldoende onder controle is, komen er door deze onbalans lichamelijke of geestelijke klachten. In mijn praktijk ontmoet ik dan ook een groot aantal hooggevoelige mensen met lichamelijke en/of geestelijke klachten. Zowel volwassenen als kinderen. Sommigen zijn bekend met hoogsensitiviteit maar velen niet.

Hooggevoeligheid zweverig?

Ik merk dat HSP ontkend wordt of dat het zweverig gevonden wordt. Er is een houding van ‘doorgaan en niet zo zeuren’. Of ‘ja, ik weet het wel, maar wat moet ik ermee’. Partners of familie vinden dat ze zich zo aanstellen en zo gevoelig zijn. Ook wordt er gedacht dat ‘iedereen toch alles voelt, ziet en verbanden legt’! 

Daarnaast zijn er mensen die zich ter dege bewust zijn van hun hooggevoeligheid, maar er niet mee om kunnen gaan. Uiteindelijk geeft dat ziekte. En dat vind ik jammer, omdat door bewustwording van hooggevoeligheid er heel veel puzzelstukjes op hun plek kunnen vallen en ziektes of klachten daardoor kunnen genezen. Hooggevoeligheid is niets spiritueels; het is zelfs een keihard te bewijzen feit. 

De 3 belangrijkste kenmerken van HSP = hooggevoeligheid

 1. Diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag of gebeurtenis te verwerken. En je moet goed nadenken wat een ander zou kunnen bedoelen met de vraag, omdat er 10 antwoorden in je opkomen. Je ziet (te)veel mogelijkheden ineens, waardoor je verwart raakt. Deze diepgaande verwerking is ook terug te zien op een MRI-scan. Bij HSP -ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dat bij niet HSP -ers bij dezelfde informatie.
 2. Een ander belangrijk kenmerk is overstimulatie (overprikkeling, stress). Je raakt overprikkelt door zowel positieve als negatieve prikkels.
 3. En als laatste is de emotionele intensiteit belangrijk. Je emoties zijn net iets meer en heftiger dan bij andere mensen. Soms weet je zelf niet waar het vandaan komt!  

Een stukje biologie over HSP

 1. de thalamus krijgt meer prikkels door
 2. gebieden van complexe visuele verwerking zijn actiever
 3. je bent context afhankelijker bij taakuitvoering
 4. er is meer activiteit van de spiegelneuronen
 5. er zijn studies over de invloed van het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve personen

Er zijn rustige HSP' ers en drukke HSP' ers

Er wordt nogal eens gedacht dat HSP ‘ers teruggetrokken types zijn, die nergens tegen kunnen. Niets is minder waar! Het is slechts een oordeel, waar geen waarde aan gehecht mag worden. Je treft HSP ‘ers overal en er zijn ook hele drukke hoogsensitieve personen. Hieronder een korte weergave. 

 De rustige HSP ‘ers (rustzoekers) zijn rustig, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Het zijn rustige en beschouwende mensen. 

De drukke HSP ‘ers (sensatiezoekers) laten druk gedrag zien, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Door hun omgeving wordt het drukke gedrag verward met ADHD als men niet bekend is met hoogsensitiviteit. 

Wat kan homeopathie betekenen voor hooggevoeligheid (HSP)?

Hooggevoeligheid is een onderdeel van jou. Het is een kenmerk, een eigenschap. Je bent zo geboren. Als homeopaat zie en voel ik je gevoeligheid, omdat ik holistisch werk en daardoor de totaliteit zie. Met totaliteit zien, bedoel ik dat ik je klacht(en) zie, maar ook je kenmerken (waaronder hooggevoeligheid) en andere mentale eigenschappen, gedachten, emoties en gedragingen. Mijn eigen hooggevoeligheid is daarbij mijn hulpmiddel. 

Voor hooggevoeligheid zelf heb ik geen homeopathisch middel, maar wel voor de totaliteit. Ik heb bijvoorbeeld een algemeen middel, die je helpt met je hooggevoeligheid om te gaanAls middel heb ik bijvoorbeeld Vernix, om gemakkelijker met je hooggevoeligheid om te kunnen gaan. Vernix is het witte laagje dat baby’s op hun huidje hebben bij de geboorte ter bescherming tegen het vruchtwater in de baarmoeder. Netzo als het de baby beschermt, beschermt het jou ook. Ook het dragen van edelstenen kan je helpen. Eventueel kan ik je helpen bij het uitzoeken ervan. 

Maar belangrijker is: waar reageer jij gevoelig op? Wat is er in de wereld waar jij erg moeilijk mee om kunt gaan? Ik kom dan vaak uit op prachtige homeopathische middelen die heel diep werkend zijn, zelfs tot op zielsniveau.  

HSP 'ers willen doorgaans geen medicijnen of zijn er heel gevoelig voor

In de praktijk is het meestal zo, dat je een klacht hebt en daarvan wil herstellen. Daarvoor raadpleeg je een homeopaat of andere natuurgeneeswijze. HSP ‘ers willen meestal geen reguliere medicijnen en kunnen daar ook doorgaans niet goed tegen. Ze ervaren allerlei bijwerkingen. Bij de behandeling van je klacht, betrek ik je hooggevoeligheid en tevens andere factoren die ik tegenkom (bijkomende klachten, heftige emoties, gedachtenpatronen,  etc.). 

Het resultaat van de behandeling is meer balans

 • Het resultaat van die behandeling is dat je meer gebalanceerd raakt. En dat is het doel. Zorgen voor een natuurlijke balans in je lijf en in je hoofd (en je chakra, je aura en je ziel).
 • Een goede natuurlijke balans betekent op zijn beurt weer een goede weerstand oftewel een goed werkend immuunsysteem. 
 • Je klachten verdwijnen, je emoties en gedachten komen in balans. 
 • Je hooggevoeligheid blijft, maar ook hier kun je meer gebalanceerd mee omgaan. 
 • En in plaats van dat je hooggevoeligheid je uit balans haalt, kun je het als kwaliteit gaan zien en in gaan zetten. 

Ik kan zelfs nog een stukje verder gaan, zoals ik hierboven al kort aantipte, en dat is naar de ziel. Sommige hooggevoelige mensen ervaren dat de ziel geheeld moet worden. Ook dat is mogelijk.

Eigen ervaring

Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om hooggevoelig te zijn. Zeker als je van jezelf nog niet weet dat je hooggevoelig bent. Af en toe trap ik zelf ook nog wel in de valkuil en dan zeg ik tegen mezelf ‘ja!, hooggevoeligheid is toch wel een dingetje’. 

Door spirituele ontwikkeling en homeopatische middelen ben ik intussen geworden wie ik ben. Dat kan ik voor jou inzetten en aan je doorgeven.

Als laatste nog een verheldering van terminologie

Als laatste een toevoeging. Er is veel verwarring over alle termen. Hieronder een simpele uitleg. Hooggevoelig = hoogsensitief = HSP. Dit is aangeboren. Overgevoelig = prikkelgevoelig. Dit kan ontstaan in de loop van je leven door overbelasting van je zenuwstelsel.
edelsteen voor hooggevoeligheid

Dit stuk is opnieuw samengesteld door Monique Eggink op 6 juli 2022

Bronnen:

– Hoogsensitiviteit – Prof.Dr. Elke van Hoof
– seminar HSP aan de Academie voor Homeopathie in Almelo.
– Diverse seminars edelstenen bij Peter Tumminello (Australie)
– Matrononials – remedies from the mother

Gerelateerde blogs

prikkelgevoeligheid behandelen met homeopathie

Lichamelijke klachten door prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoeligheid is een overgevoeligheid voor binnenkomende prikkels, zoals: fel licht, intense indrukken – (ook van tv, tablet of telefoon), geuren, temperatuur, of van drukte van teveel mensen om je heen. De prikkels worden als té intens ervaren en worden niet goed door het zenuwstelsel verwerkt. Het gevolg is dat er allerlei klachten ervaren worden, zowel lichamelijk als psychisch.

Sinds 2015 behandel ik als homeopaat veel cliënten met prikkelgevoeligheid en hooggevoeligheid. In dit artikel schrijf ik over mijn ervaring bij de behandeling van prikkelgevoeligheid.

Lees verder »

Spreekt het je aan?

Reserveer online

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.