Hooggevoeligheid - wat kan homeopathie voor je doen?

Hooggevoeligheid is een eigenschap die vaak niet herkend wordt of zelfs ontkent wordt. In mijn praktijk ontmoet ik een groot aantal hooggevoelige mensen (met lichamelijke klachten). Zowel volwassenen als kinderen. Sommigen zijn bekend met hooggevoeligheid maar velen niet. Ik merk dat het ontkent wordt of dat het zweverig gevonden wordt. Er is een houding van ‘doorgaan en niet zo zeuren’. Of ‘ja, ik weet het wel, maar wat moet ik ermee’. Partners of familie vinden dat ze zich zo aanstellen en zo gevoelig zijn. Ook wordt er gedacht dat ‘iedereen toch alles voelt, ziet en verbanden legt’! Ook zijn er mensen die zich ter dege bewust zijn van hun hooggevoeligheid, maar er niet mee om kunnen gaan. Uiteindelijk geeft dat ziekte. En dat vind ik jammer, omdat door bewustwording van hooggevoeligheid er heel veel puzzelstukjes op hun plek kunnen vallen en ziektes of klachten daardoor kunnen genezen. Hooggevoeligheid is niets spiritueels; het is zelfs een keihard te bewijzen feit.  

Wat zijn de drie belangrijkste kenmerken van HSP=hooggevoeligheid

  1. Diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag of gebeurtenis te verwerken. En je moet goed nadenken wat een ander zou kunnen bedoelen met de vraag, omdat er 10 antwoorden in je opkomen. Je ziet (te)veel mogelijkheden ineens, waardoor je verwart raakt. Deze diepgaande verwerking is ook terug te zien op een MRI-scan. Bij HSP-ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dat bij niet HSP-ers bij dezelfde informatie.
  2. Een ander belangrijk kenmerk is overstimulatie (overprikkeling, stress). Je raakt overprikkelt door zowel positieve als negatieve prikkels.
  3. En als laatste is de emotionele intensiteit belangrijk. Je emoties zijn net iets meer en heftiger dan bij andere mensen. Soms weet je zelf niet waar het vandaan komt! 

Een stukje biologie

  1. de thalamus krijgt meer prikkels door
  2. gebieden van complexe visuele verwerking zijn actiever
  3. je bent context afhankelijker bij taakuitvoering
  4. er is meer activiteit van de spiegelneuronen
  5. er zijn studies over de invloed van het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve personen

Er zijn rustige HSP'ers en drukke HSP'ers

Er wordt nogal eens gedacht dat HSP’ers teruggetrokken types zijn, die nergens tegen kunnen. Niets is minder waar! Het is slechts een oordeel, waar geen waarde aan gehecht mag worden. Je treft HSP’ers overal en er zijn ook hele drukke hoogsensitieve personen. Hieronder een korte weergave. 

De rustige HSP’ers (rustzoekers) zijn rustig, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Het zijn rustige en beschouwende mensen. 

De drukke HSP’ers (sensatiezoekers) laten druk gedrag zien, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Door hun omgeving wordt het drukke gedrag verward met ADHD als men niet bekend is met hoogsensitiviteit. 

Wat kan homeopathie betekenen voor hooggevoeligheid?

 

Hoogsensitiviteit is een onderdeel van jou. Het is een kenmerk, een eigenschap. Je bent zo geboren. Als homeopaat zie ik dat, omdat ik de totaliteit zie. Met totaliteit zien, bedoel ik dat ik je klacht(en) zie, maar ook je kenmerken (waaronder hoogsensitiviteit) en andere mentale eigenschappen, gedachten, emoties en gedragingen. Voor hoogsensitiviteit zelf heb ik geen middel, maar wel voor de totaliteit. Tijdens het gesprek komt hoogsensitiviteit naar voren en als je er iets over wilt leren kan ik je richtingwijzer zijn. 

In de praktijk is het meestal zo, dat je een klacht hebt en daarvan wil herstellen. Daarvoor raadpleeg je een homeopaat of andere natuurgeneeswijze. Hoogsensitieve mensen willen meestal geen reguliere medicijnen en kunnen daar ook doorgaans niet goed tegen. Ze ervaren allerlei bijwerkingen. Bij de behandeling van je klacht, betrek ik je hoogsensitiviteit en tevens andere factoren die ik tegenkom (bijkomende klachten, heftige emoties, gedachtenpatronen,  etc.). 

Het resultaat van die behandeling is dat je meer gebalanceerd raakt. En dat is het doel. Zorgen voor een natuurlijke balans in je lijf en in je hoofd (en je chakra, je aura en je ziel). Een goede natuurlijke balans betekent op zijn beurt weer een goede weerstand oftewel een goed werkend immuunsysteem. Je klachten verdwijnen, je emoties en gedachten komen in balans. Je hoogsensitiviteit blijft, maar ook hier kun je gebalanceerder mee omgaan. En in plaats van dat je hoogsensitiviteit je uit balans haalt, kun je het als kwaliteit gaan zien en in gaan zetten. 

Ik kan zelfs nog een stukje verder gaan, zoals ik hierboven al kort aantipte, en dat is naar de ziel. Sommige hoogsensitieve mensen ervaren dat de ziel geheeld moet worden. Ook dat is mogelijk.

Eigen ervaring

Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om hoogsensitief te zijn. Zeker als je van jezelf nog niet weet dat je hooggevoelig bent. Af en toe trap ik zelf ook nog wel in de valkuil en dan zeg ik tegen mezelf ‘ja!, hoogsensitiviteit is toch wel een dingetje’. 
Zelf heb ik de eigenschap lang ontkent. Ik ben zo opgevoed dat ik vooral ‘normaal’ moest doen en me moest aanpassen. Nou …. dat aanpassen kan ik als de beste! Door spirituele ontwikkeling en homeopatische middelen ben ik intussen geworden wie ik ben. Dat kan ik voor jou inzetten en aan je doorgeven.

De verschillende termen ontrafelt

Als laatste een toevoeging. Er is veel verwarring over alle termen. Hieronder een simpele uitleg.

Hooggevoelig = hoogsensitief = HSP. Dit is aangeboren.

Overgevoelig = prikkelgevoelig. Dit kan ontstaan in de loop van je leven door overbelasting van je zenuwstelsel. .

edelsteen voor hooggevoeligheid

Dit stuk is opnieuw samengesteld door Monique Eggink op 6 juli 2022

Bronnen:

– Hoogsensitiviteit – Prof.Dr. Elke van Hoof
– seminar HSP door…. aan de Academie voor Homeopathie in Almelo..
–