Neurotransmitters of balans?

neurotransmitters

Deel dit bericht

Wat zijn neurotransmitters

Neurotransmitters zijn stofjes die zenuwimpulsen doorgeven tussen de zenuwcellen (neuronen) in het zenuwstelsel. Er zijn stimulerende neuronen en remmende neuronen.

Voorbeelden van neurotransmitters

Voorbeelden van de bekendere neurotransmitters zijn: dopamine, adrenaline, serotonine, histamine, endorfine, GABA, glutamaat.

Stimuleren en afremmen

Stoffen die de werking van neurotransmitters stimuleren noemen we agonisten. Stoffen die de werking afremmen noemen we antagonisten. Enzymen breken de neurotransmitters af. Er zijn ook stoffen die de werking van enzymen stimuleren of juist afremmen. Sommige stoffen zijn zowel een hormoon als een neurotransmitter. Sommige neurotransmitters produceren zelf een neurotransmitter.

Is de werking te begrijpen?

Tot zekere hoogte is de werking van de neurotransmitters nog te begrijpen. Ik werd enthousiast! Ik wilde een geweldig schema maken, waardoor ineens duidelijk zou worden bij welke ziekte, welke neurotransmitter gestimuleerd of juist afgeremd zou moeten worden. Handig voor de hele medische wereld en het bestaat nog niet (althans niet toen ik deze materie bestudeerde).

Balans

Tot ik inzag dat alles afhankelijk is van een goede lichamelijke balans. Voeg je een (chemisch) stofje toe, dan gaat je lichaam opnieuw naar evenwicht zoeken om weer in balans te komen. Op zich kan het het stofje goed werken om symptomen (klachten) op te heffen, omdat de symptomen (klachten) waarvoor je het stofje inneemt verdwijnen. Echter, het lichaam is op zoek naar balans en een andere klacht kan ervoor in de plaats komen. Het effect dat optreedt, als er andere symptomen voor in de plaats komen, wordt ook wel ziekteverschuiving genoemd. Een mooie naam is diadoxie. In de volksmond heet het dan dat je er nog een ziekte bij hebt. Of de ene ziekte is weg en nu heb je een andere ziekte.

Balans & weerstand

Ik ben gestopt met mijn speurtocht naar de werking van neurotransmitters. Ieder lichaam zoekt van nature naar evenwicht of balans. Als je evenwicht of balans goed is, is je weerstand ook goed.

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag