De behandeling van ADHD met homeopathie

De behandeling van ADHD met homeopathische middelen doe ik sinds 2015. Ik ben er speciaal voor naar het zuiden van Duitsland gereden om daar lessen te volgen bij dr. Heiner Frei. Hij is een homeopathisch arts in Zwitserland en heeft daar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij ADHD. Een homeopathisch middel bleek een goed alternatief te zijn. Het voordeel van een homeopatisch middel voor ADHD is, dat het geen bijwerkingen kent en geen  rebound effect heeft.

Heiner Frei heeft een speciale methode ontwikkeld om trefzeker een homeopathisch middel te kunnen voorschrijven in zijn drukke praktijk voor de behandeling ADHD van met name kinderen. Deze methode heb ik van hem geleerd en een bijpassend computerprogramma van hem gekocht. Ook heb ik alle lijsten vertaald naar het Nederlands. 

Er is echter niet één homeopathisch middel voor ADHD, maar het zijn er vele en daarom is een consult nodig. Op zichzelf is dit consult ook verdiepend, doordat je bewust wordt van gedragspatronen. Deze bewustwording kan je helpen in het dagelijks leven. Of het nu je eigen ADHD is, of die van je kind. Op de pagina ‘homeopathie‘ kun je meer lezen over deze holistische geneeswijze. 

Daarnaast ben ik gaan zien dat ADHD, ADD, ASS mogelijk ligt aan je incarnatieproces. Incarnatie blijkt altijd spannend en lastig te zijn, maar bij ADHD, ADD en ASS is de incarnatie niet volledig aangegaan. Homeopathie heeft middelen die je wel kunnen laten incarneren. Daarna kun je je beter verbinden met de wereld om je heen.

De reguliere benadering van ADHD

De reguliere benadering gaat bij de behandeling van ADHD ervan uit, dat de  neurotransmitters niet goed schakelen. Er zijn verschillende medicijnen voor ADHD, waarbij de werking gericht is op het normaliseren van de schakeling van de neurotransmitters.  Het bekendste medicijn is Ritalin. Voor Ritalin is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking. Het blijkt uit onderzoek dat Ritalin niet altijd werkt. Ook niet iedereen reageert er even goed op en de bijwerkingen zijn eigenlijk niet mis! Een overweging temeer om een homeopathisch middel in te zetten. Op de pagina ‘homeopatisch middel‘ kun je meer lezen over de middelen. 

De drie vormen van ADHD volgens DSM-5

  • ADD – met aandachtstekort (onoplettendheid) 
  • ADHD – de hyperactieve vorm 
  • Het gecombineerde beeld: aandachtstekort + hyperactieve vorm

Hoe kijkt een homeopaat naar ADHD?

Als homeopaat kijk ik holistisch naar iedere ziekte, klacht of aandoening zoals ADHD. Dat betekent dat ik verder kijk dan de ziekte of aandoening alleen. Ik betrek alle omstandigheden en mogelijke achtergronden bij het herstel ervan. Kenmerkend is altijd wat ik zie en voel en ervaar bij de persoon die voor me zit. Er zijn symptomen die kenmerkend zijn voor ADHD, maar er zijn ook symptomen die niet voor iedereen gelijk zijn. Een homeopaat let vooral op de symptomen die niet voor iedereen gelijk zijn. 

Voorbeelden waar een homeopaat op let: de ene persoon kan agressie vertonen en een ander helemaal niet. De ene persoon kan overal kruiden overheen willen en en ander weer helemaal niet. Dat maakt iemand tot een individu. Een homeopaat kijkt naar het kenmerkende van ieder individu. Dus hoe de ADHD er voor jou persoonlijk uitziet en waar jij of je omgeving het meest hinder van ondervindt. 

Ik heb van Heiner Frei een lijst met kenmerkende symptomen gekregen en ook de wat minder kenmerkende symptomen. In de praktijk blijkt dan ook dat iedereen moeite heeft met de minder kenmerkende symptomen, doordat iedereen ze vrijwel allemaal heeft. 

Is er sprake van HSP - high sensation seeker?

Ik vraag mij bij een consult altijd af: wat zie ik, wat voel ik, wat ervaar ik? Het komt voor dat ik mijzelf afvraag of de diagnose ADHD werkelijk kloppend is. Er zijn ook hoogsensitieve personen (HSP ‘ers), met de variant van druk gedrag in plaats van ingetogen gedrag wat vaak zo kenmerkend is voor HSP. Ik vind het dan onnodig om een behandeling via neurotransmitters in te zetten. Er is namelijk niets mis met de neurotransmitters! Deze persoon heeft het nodig om zijn hooggevoeligheid beter te controleren. Dat is de weg die we dan inslaan. Op deze pagina heb ik er meer over geschreven: Onderscheid ADHD en HSP.

Ik vind het belangrijk om altijd naar het grote plaatje te kijken om een zo compleet mogelijk beeld te hebben. Bij welke klacht dan ook. Ik stel mijzelf altijd de vraag: ‘wat is er aan de hand’ en dan neem ik eigenlijk een heel leefgebied in beschouwing. Niet alleen de lichamelijke parameters, zoals gebruikelijk bij de reguliere geneeskunde. Op de pagina ‘meer over mij‘ kun je lezen hoe ik ziekte benader en ook elders op mijn website, zoals bijvoorbeeld op de home pagina

Of zien we prikkelgevoeligheid?

Zojuist las je over HSP het type High Sensation Seeker. Als je hooggevoeligheid nog niet goed onder controle hebt, kun je ook steeds drukker gaan reageren. Er zijn ook andere factoren waardoor je prikkelgevoeliger kunt zijn of worden. Als het emmertje overstroomt, is het lastig alle emoties rustig te houden. Je kunt zo steeds drukker worden. Ook dan heeft het niets te maken met je neurotransmitters. Op de pagina ‘prikkelgevoeligheid‘ heb ik er over geschreven. 

Andere redenen voor impulsief gedrag en geen concentratie

Ook kunnen er nog andere redenen of oorzaken zijn, waardoor iemand impulsief moet reageren, geen concentratie heeft en dergelijke. Ik breng alle factoren nauwkeurig in kaart – van vóór de geboorte tot en met nu – en selecteer precies passend daarbij een zo goed mogelijk homeopathisch middel. 

Bij reguliere artsen is hierover nog weinig bekend en daardoor kán een reguliere arts nog niet op een andere manier naar de ADHD-achtige kenmerken kijken. 

Homeopathisch middel voor ADHD

Net als voor alle andere ziektes, klachten, of ‘aandoeningen’, heeft ook ADHD bij ieder persoon een andere oorsprong en een net iets andere uiting. Daarom is het nodig om voor iedereen een individueel middel te bepalen. Iedereen is een individu en ADHD heeft een individuele oorsprong. Homeopathie heeft een heel subtiele mogelijkheid om daarbij aan te sluiten in plaats van een algemeen middel om de neurotransmitters te reguleren. 

Alle homeopathische middelen zijn gemaakt van natuurlijke materialen afkomstig van bijvoorbeeld plant, dier of mineraal. Er zit geen oorspronkelijke stof meer in en ze zijn zeer energetisch door een uitgebreid proces van verdunning en ritmisch schudden. Het voordeel van een homeopathisch middel is dat ze geen bijwerking hebben en je ervaart geen dagelijks rebound effect. 

Kijk op de pagina ‘homeopatische middelen’ bijvoorbeeld naar een video. Je ziet daar onder andere hoe de middelen gemaakt worden en meer informatie over deze holistische geneeswijze. 

Wetenschappelijk bewijs

Een homeopathisch middel voor ADHD is bewezen effectief! De homeopatische middelen werken net zo goed als chemische medicatie blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De Zwitserse homeopathisch arts Dr. Heiner Frei is kinderarts en behandelt ieder jaar met succes meer dan 600 kinderen met ADHD. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling van ADHD met homeopatische geneesmiddelen. Hij geeft lessen aan homeopaten in India, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Amerika en Spanje. Als je kijkt op de site van Heiner Frei, kun je meer over wetenschappelijk bewijs lezen. 

Resultaat van de behandeling met homeopathie

Van een groep van 80 kinderen met ADHD reageerden binnen 5 maanden 84% aanzienlijk op de homeopathische behandeling. 16% Vertoonde geen respons. Klassieke homeopathie geeft betere resultaten in de behandeling bij ADHD dan geneesmiddelen met methylfenidaat, zoals Ritalin en Concerta. Heiner Frei geeft op zijn website een overzicht van het resultaat. Na een periode van 5 jaar is onderzocht hoe het de cliënten ging. Het blijkt dat 75% van de mensen met ADHD goed behandeld kan worden met homeopathie alleen. Voortgezette behandeling met homeopathie geeft het beste resultaat. Maar zelfs als de behandeling met homeopathie is gestopt geeft het een verbetering van de ADHD symptomen van 50%. 

natuurlijke medicatie adhd

Ervaring cliënten

Ik heb al een groot aantal cliënten mogen helpen, vooral met hun prikkelgevoeligheid. Mensen met prikkelgevoeligheid is mijn grootste cliëntengroep. Het geeft rust om een holistische benadering mee te maken en bewustwording te krijgen waar de symptomen eigenlijk vandaan komen. De homeopathische middelen begeleiden je in je proces en tevens ben ik doorgaans ook bereikbaar als steuntje in de rug. 

Het resultaat van de behandeling is: 

  • Minder overprikkeling en daardoor van nature rustiger kunnen reageren 
  • Meer in balans  
  • Betere concentratie
  • Gemakkelijker inslapen en beter (door)slapen 
  • Betere eetlust als bij reguliere medicatie 
  • Normale lengte groei

Kennis maken?

Ik maak graag persoonlijk kennis om elkaar beter te leren kennen en de mogelijkheden te bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. We brengen je ziektegeschiedenis in eerste instantie globaal in kaart en ik laat je de achterliggende reden voor je klacht of ziekte zien. We kijken of er een wederzijdse klik is en of we samen verder gaan. 

Je investering in dit kennismakingsgesprek is 45 minuten en bedraagt €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar. (check hiervoor je zorgpolis).

Reserveer online

Geef je eigen mogelijkheden aan.

Meer informatie

Ik houd van vragen! Stel ze gerust.

Misschien vind je dit ook interessant?

prikkelgevoeligheid behandelen met homeopathie
Oorsprong

Lichamelijke klachten door prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoeligheid is een overgevoeligheid voor binnenkomende prikkels, zoals: fel licht, intense indrukken – (ook van tv, tablet of telefoon), geuren, temperatuur, of van drukte van teveel mensen om je heen. De prikkels worden als té intens ervaren en worden niet goed door het zenuwstelsel verwerkt. Het gevolg is dat er allerlei klachten ervaren worden, zowel lichamelijk als psychisch.

Sinds 2015 behandel ik als homeopaat veel cliënten met prikkelgevoeligheid en hooggevoeligheid. In dit artikel schrijf ik over mijn ervaring bij de behandeling van prikkelgevoeligheid.

Lees verder »
wetenschappelijk onderzoek ADHD
Blog

Wetenschappelijk onderzoek ADHD

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van homeopathie bij de behandeling van ADHD, ADD en Asperger is moeilijk te realiseren. De Zwitserse arts en homeopaat Heiner

Lees verder »
als je kind niet in het systeem past
Blog

Nieuwetijdskind of ADHD?

Een nieuwetijdskind is een kind voor deze tijd. Het laat zien wat in de wereld mag gaan veranderen. Het is vroeg wijs en leert zonder

Lees verder »