Het verhaal achter vitamine C

Vitamine C

Deel dit bericht

Het verhaal achter vitamine C

Wat Een ander woord voor Vitamine C is ‘ascorbinezuur’. Het woord is afgeleid van scorbuut = scheurbuik. Scheurbuik is een ziekte die veroorzaakt wordt door langdurig Vitamine C tekort, zoals dat in vroeger eeuwen voorkwam op zeilschepen op de grote vaart.

De mens kan zelf geen vitamine C meer maken door een genmutatie. De meeste planten en dieren maken wel hun eigen vitamine C. In de westerse cultuur hebben we allemaal een tekort. Het tekort wordt veroorzaakt door onder andere: straling, stress en de matige kwaliteit van onze voedingsmiddelen. Vitamine C gaat verloren doordat ons fruit onrijp geoogst wordt, groente en fruit te lang opgeslagen worden en doordat een hoeveelheid vitamine C verloren gaat door bereiding van ons voedsel. 

De functie van vitamine C

  • Voor de synthese van collageen is vitamine c nodig. Collageen is de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam. Het vormt 70% van het bindweefsel en is nodig voor gezonde huid, haren, spieren, pezen, gewrichten, gewrichtsbanden, kraakbeen, tussenwervelschijven, bloedvaten, tanden en botten. 
  • Het is nodig bij het spiermetabolisme (zorgt voor voldoende energie) en helpt tegen overgewicht
  • Versterkt de absorptie van ijzer in de darm
  • Nodig bij de synthese van hormonen
  • Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam.
  • Nodig voor een gezond immuunsysteem in het algemeen, zo heeft het ook een krachtige antivirale werking
  • Het is een heel krachtige antioxidant en vrije radicalen vanger; het helpt sterk bij ontgiftigingsprocessen
  • Een sterk antihistaminicum, remt alle allergiën
  • Helpt bij de preventie van hart- en vaatziekten, kanker, en andere welvaartsziekten

De symbolische waarde

Wist je dat de vitamines ook symbolische waarden hebben? Ik ook niet, totdat ik een seminar volgde van een arts, die jaren lang veel had gelezen en bestudeerd over de vitamines B12, C en D3. Hij stelde voor dat iedereen deze vitamines nodig heeft, omdat we allemaal een tekort eraan hebben. Niet alleen de waarde van de vitamine, maar ook de symbolische waarde. De symbolische waarde van de vitamines B12 en Het verhaal achter vitamine D3 vind je in mijn andere blogs over vitamines. 

De symbolische waarde van vitamine C staat voor wijsheid. Je mag je verbinden met je ziel en je lichaam. 

Volgens het boek van Hartsink en Schaap (Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel) hoort bij vitamine C het Mercurius symbool. Dat staat voor: de boodschapper tussen hemel en aarde, denken, oplossen, snel en beweeglijk. De letter C is de derde letter in het alfabet. Het cijfer 3 heeft twee bogen met de opening naar links (het verleden). 2 Grote ervaringen worden uitgebreid verinnerlijkt (verwerkt en geïntegreerd). Je treedt opnieuw naar buiten met jouw waarheid. (De letter C heeft één boog met de opening naar rechts, de toekomst).

Volgens het boek van Hartsink en Schaap, hoort Tarotkaart 14 (gematigdheid) bij vitamine C. De kaart rechtop staat voor: balans, matigheid, geduld, doelgerichtheid, de gulden middenweg. De kaart omgekeerd staat voor: imbalans, overmatigheid, zelf-genezing en opnieuw uitlijnen. 

Welke vitamine zal ik kopen?

Welke vitamine C je zult kopen is altijd de grote vraag. De goedkope varianten zijn meestal echt waardeloos! Sorry dat ik het zeggen moet. Ze kosten weinig, maar is nog te duur, omdat ze feitelijk een belasting zijn voor je lichaam. Het kwalijke vind ik feitelijk dat ze te koop zijn. Je denkt het goed te doen, maar je doet ’t niet.. zonder dat je er zelf bewust van bent. 

Ik ben persoonlijk een voorstander van een vitamine, waar zo min mogelijk hulpstoffen bijgevoegd zijn. Hulpstoffen zijn o.a.: vulmiddelen (magnesium stearaat, natrium benzoaat, titanium dioxide, silicon dioxide, magnesium silicaat, maiszetmeel, citroenzuur, kaliumsorbaat),  bindmiddelen, anti-klontermiddel, coating en glazuur, kunstmatige conserveermiddelen, zuurteregelaars, kleur- en smaakstoffen. 

Lees dus vooral goed het etiket!

Hoeveel vitamine C neem je in?

Een handig ‘weetje’ is, dat je zoveel vitamine C in kunt nemen, totdat je dunne ontlasting krijgt. Dat is jouw op maat afgepaste hoeveelheid vitamine C. Als je wat dunne ontlasting krijgt ga je iets terug in dosering. 

Een richtlijn is 3.000 – 6.000 mg per dag. Van Ester-C heb je maar de helft nodig. 

10-20% van de mensen krijgen maagklachten van vitamine C. Dan kun je beter Ester-C gebruiken. Dat is minder zuur. Een alternatief is ook een mineraalascorbaat (calcium of magnesium gebonden)

Bij neurologische aandoeningen (bv. autisme) kun je beter Ascorbylpalmitaat kopen. Dat is een vetoplosbare vorm van vitamine C en deze passeert de bloed-hersenbarrière.

Heb je nog vragen? Wil je weten welke vitamine C ik voorstel aan mijn clienten? Bel of mail me gerust. Ook kun je mijn contactformulier gebruiken. 

Vitamine C

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag