Individuele afstemming van een geneesmiddel is noodzakelijk

afstemming geneesmiddel
Individuele afstemming van een geneesmiddel is noodzakelijk. Wetenschappelijke inzichten beginnen te wringen, omdat deze worden getest op groepen. Groepsstudies zeggen niets over het individu. Homeopathie is daarintegen een geneeswijze die specifiek kijkt naar het individu met al zijn kenmerken, zowel geestelijk als lichamelijk. Op deze beide factoren wordt de keuze van het best passende middel bepaald met de grootste kans op herstel.

Deel dit bericht

Individuele afstemming van een geneesmiddel is noodzakelijk, maar reguliere geneeskunde weet er nog geen handen en voeten aan te geven. Op 14 september 2018 stond in de Volkskrant het volgende artikel:

‘Waarom het alle wetenschappelijke studies ten spijt nauwelijks te zeggen is of een pil of therapie voor een psychische aandoening bij iemand aanslaat.’

Hardlopen tegen depressie? U kent vast wel iemand bij wie het werkte als een tierelier. Of iemand bij wie het volstrekt verkeerd uitpakte. Hetzelfde met antidepressiva. De een knapt er binnen de kortste keren van op. De ander wordt er psychotisch of suïcidaal of merkt geen enkel effect. De onvoorspelbaarheid van therapieën en pillen tegen psychische aandoeningen is enorm. Dat is vervelend voor de patiënt. Dat is ook vervelend voor de arts, die immers de plicht heeft de patiënt niet te schaden.

Wetenschappelijke inzichten beginnen te wringen

Bij de behandeling van psychische aandoeningen moeten behandelaren zich baseren op wetenschappelijke inzichten. Net zoals dat gaat bij (de behandeling van) lichamelijke ziekten. Maar binnen de GGZ begint deze formule te wringen.

Waarom beginnen de inzichten te wringen?

De effectiviteit van therapiën en pillen wordt getest op groepen. Maatgevend zijn gemiddelde effecten. Het verschil in effectiviteit van een therapie of een antidepressivum is enorm. Een pil slikken of therapie uitproberen tegen depressie is een beetje een loterij.

Uit een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, blijkt dat het loterijgehalte in de psychiatrie nog wat groter is dan we altijd dachten. Groepsstudies zetten ons regelmatig op het verkeerde been. Een groepsstudie zegt niets over het individu. Een groepsmeting is een momentopname en zegt vooral iets over de verschillen tussen individuen. De individuele metingen zeggen iets over de dynamiek binnen het individu. Dat is iets fundamenteel anders. Deze feiten zijn belangrijk om te weten als je behandelingen en therapiën ontwikkelt. Ze moeten het individu helpen.

Het artikel gaat nog verder. Als je het hele artikel wilt lezen klik dan op deze link.

Het belang van individualisering wordt ook gezien binnen de GGZ

Ook binnen de GGZ zijn sommige onderzoekers in het veld van de psychologie en psychiatrie een nieuwe weg ingeslagen, zoals Wichers en haar team in Groningen die metingen doen op individueel niveau. De hoop is op die manier wetmatigheden te ontdekken in (het verloop en ontstaan van) psychische aandoeningen. Andere experts zijn op zoek naar manieren om mogelijk  in de toekomst te voorspellen welke patiënt baat heeft bij welke behandeling: personalized medicine. Bijvoorbeeld op basis van bepaalde persoons- of genetische kenmerken.

Homeopathie: een complete én individuele benadering

Klassieke Homeopathie is een geneeswijze die puur en alleen kijkt naar het individu met al zijn kenmerken, zowel geestelijk als lichamelijk. Op beide factoren, zowel lichaam als geest, wordt de keuze van het beste middel bepaald.  Een homeopaat kijkt niet naar ‘het probleem’, maar naar de PERSOON die het probleem ervaart op zijn of haar individuele wijze! Homeopathie heeft hierin een grote voorsprong op de reguliere medische wetenschap. 

Eén middel voor zowel lichamelijke als geestelijke klachten! en bovendien individueel afgestemd: een natuurlijk geneesmiddel op maat!

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink