waar komen onze oordelen vandaan
Monique Eggink

Monique Eggink

Monique is een gepassioneerd homeopaat met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Zij onderzoekt kritisch. Zij volgt geen stroming binnen de homeopathie, maar combineert zo veel mogelijk visies. Monique is een voorstander van puur natuur.

Waar komen oordelen vandaan?

vrij van oordelenIk wilde al een tijdje een blog schrijven over oordelen. Vele prikkelgevoelige mensen zijn heel gevoelig voor oordelen. Er is echter al zoveel over oordelen geschreven, dat ik het moeilijk vind om mijn eigen unieke kijk te verwoorden. Nu is de tijd gekomen dat het me wel lukt, na een onderdompeling in een introductiecursus aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht, een info-avond over levenskunst in Apeldoorn en het zien van de documentaire Heal.

Ik neem je mee in mijn gedachtengang over oordelen via een tussenstap, namelijk dat onze gedachten onze levens(houding) bepalen.

De cirkel met gedachten

De school voor zijnsoriëntatie brengt op een mooie en begrijpelijke manier schematisch in beeld wie we zijn en hoe onze gedachten ons bepalen. Zie foto met de cirkel.

gedachten

Het is een cirkel met in het midden jezelf. Vanuit jezelf gaan pijlen naar de binnenkant van de cirkel. De pijlen zijn je gedachten. Alle plekjes op de cirkel zijn allemaal gedachten die je hebt of hebt gehad. We hebben allemaal onze eigen cirkel met gedachten gemaakt en vanuit die overtuiging leven we. Voor onszelf zijn onze gedachten helemaal waar! Maar wat is waar? Voor de een wel, maar voor een ander niet, omdat die ander zijn eigen cirkel met eigen gedachten  heeft. Al deze gedachten in de cirkel hebben we nodig gehad voor momenten in ons leven, maar veel ervan dient ons nu niet meer. Van dit alles zijn we ons vaak niet bewust en we doen het ook onbewust!

Oordelen

Als ieder vanuit zijn geheel eigen cirkel met zijn eigen gedachten leeft, komt daar een geheel eigen unieke visie uit voort, ook meningen en oordelen, wat eigenlijk aannames zijn van de werkelijkheid zoals die voor de een is, maar niet voor de ander.

Bij een oordeel zit er een stukje waarde aan gekoppeld (waarde-oordeel), die een extra lading geeft, omdat het voor jou gevoel echt zo IS. Dat is misschien waarom oordelen bij prikkelgevoelige mensen extra hard binnenkomen? Want het IS niet echt zo, het is voor jou zo, binnen jouw cirkel.

Ik zou graag iedereen hiervan bewust willen maken. Zowel de oordeler zelf als de ontvanger van de oordelen, in de hoop dat het voor iedere lezer een stukje herkenning en daarmee ontspanning en rust geeft.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Ontvang gratis mijn berichten over een andere kijk op gezondheid

Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat ik je gegevens met zorg verwerk volgens mijn privacyverklaring. 

 

menu