Wat is een auto-immuunziekte?

Er zijn steeds meer auto-immuunziektes en steeds meer mensen lijden eraan. Hoe zou dat komen, hoe kun je het voorkomen of wat kun je eraan doen?

Een onderzoekje op Google op het woord: ‘auto-immuunziekte’ levert bij verassing heel veel verwarring! 

Wat vond ik: 

1) Op Wikipedia vond ik:  ‘Auto-immuunziektes ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. De auto-immuunziekten kunnen worden ingedeeld in orgaanspecifieke en gegeneraliseerde auto-immuunziekten. Bij orgaanspecifieke auto-immuunziekten is één soort orgaan aangedaan.1

2) Op de de site van UMC Utrecht wordt omschreven wat een chronische immuunziekte is. Ik vond de volgende interessante informatie. Deze site maakt een onderscheid in typen afweer. Een van die typen heet ‘auto-immuun’. 

Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten:

– De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma)

– De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieen, eczeem)

– De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende naar binnen (lichaam ruimt verkeerde cellen zoals kanker niet op)

– De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende op externe factoren (afweerstoornissen, bijvoorbeeld een stoornis in de aanmaak van antistoffen)

3) Op de site van Radboud umc vond ik: ‘Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen. Bij andere vormen van auto-immuunziektes ontstaan er ontstekingsreacties bij het opruimen van overbodige cellen.  

Immuunsysteem: wat is dat nu eigenlijk?

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van een organisme tegen ziekte. De functie is zowel externe als interne ziekteverwekkers te bestrijden. De Latijnse term immunisatie betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. 

Het bestaat uit verschillende componenten: Humorale (enzymen die zich in vloeistoffen in het lichaam bevinden. Deze enzymen remmen of activeren op eigen initiatief), cellulaire componenten (cellen, die slechts werken op initiatief van het immuunsysteem). En als je verder interesse hebt lees dan het stukje op Wikipedia. Hierbij de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Immuunsysteem Heel interessant! Je zult zien dat het immuunsysteem een enorm complex geheel is. 

Waarom is er een toename in auto-immuunziektes?

– Toename van meer fabrieksmatig bewerkt voedsel
– Mensen eten meer vet (vooral ongezonde vetten)
– Consumptie van meer suiker
– Er worden meer geneesmiddelen gebruikt. Deze verhelpen wel je klacht, maar helpen niet je eigen systeem van zelfherstel
– Gebruik van hormonen is toegenomen (Voorbeelden: de pil, hormoonzalf, cortico’s)
– Leefstijl is veranderd van veel beweging naar zitten op een stoel
– Stress is toegenomen
– Roken is ook een belangrijke factor
– Evenals de alcoholconsumptie
– Toename van vaccinaties

Hoe kun je het voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen is een oud gezegde, maar o zo waar. Wellicht kun je het voorkomen door bewust te kijken naar bovenstaande punten en er zinvol mee om te gaan. Radicaal het roer omgooien hoeft echt niet. Beetje bij beetje is ook al goed. Als je jezelf wilt verdiepen in bovenstaande materie dan kun je een consult bij me aanvragen en dan help ik je op weg. Samen kunnen we de weg ook gaan en dan heb je een stok achter de deur.

Hoe kun je het genezen?

Op Wikipedia vind ik bij genezen: de verschijnselen van een ziekte laten verdwijnen. De artsen hebben gelukkig mooie medicijnen om de symptomen te stoppen; je hebt er geen last meer van. Echter, je moet wel iedere dag medicijnen innemen, anders heb je er wel weer last van. 

Als homeopaat verstaan wij onder genezen wat anders: namelijk het terugkeren naar een gezonde staat zonder klachten en zonder dagelijkse inname van medicijnen. Als je dat wilt, is er een weg te gaan. Reserveer een consult en ik help je op weg. 

Wat is de spirituele verklaring van een auto-immuunziekte?

Ik heb er lange tijd (ca 20 jaar!) over gedaan om uiteindelijk de volgende puzzelstukjes op hun plek te laten vallen. Een verkorte weergave is de volgende: 

In het kort is een auto-immuunziekte een ziekte die ontstaat, doordat de ‘ik’ die je denkt te zijn als het ware ‘vecht’ met de ‘ik’ die je werkelijk bent. Met andere woorden en heel simpel gezegd zou het zo kunnen zijn, dat als je een auto-immuunziekte hebt, je iets doet of wilt in je leven, wat niet overeenkomt met een diepe wens vanuit je hart. Dat er gedachten zijn (en van daaruit emoties), die een barricade vormen om je hart of je ziel na te leven. Het kan ook zijn, dat je jezelf continu aanvalt in je gedachten met negatieve woorden. Negativiteit maakt ziek. Of een innerlijk kind dat in zijn jeugd tekort gekomen is en schreeuwt om geheeld te worden. Dit alles kan ook geërft worden van ouders, voorouders en nog een generatie daarvoor. Niet alleen ziektes worden doorgegeven maar ook patronen, gedachten en emoties. 

De spirituele vraag bij een auto-immuunziekte is dan: ‘waar kun je jezelf niet realiseren?’, of ‘waar loop je op vast’.

Emoties in je DNA is wetenschappelijk bewezen

En dan ga ik nog een stapje verder. Emoties zitten niet alleen in je hoofd, maar in iedere cel in je DNA. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Er is daarmee dus wetenschappelijk aangetoond dat je lijfelijke ziekte een emotionele oorsprong kan hebben.5

Wat kan homeopathie voor je betekenen?

Een homeopathisch middel kan je mogelijk van je auto-immuunziekte laten herstellen, door de mentale ‘strijd’, dit innerlijke conflict voor je op te lossen. Een homeopathisch middel is puur energetisch. Dat betekent dat het middel je eigen systeem (je levenskracht) een impuls geeft om zichzelf te herstellen. Van alle middelen zijn beschrijvingen beschikbaar, die weergeven welk innerlijk conflict met het middel opgelost kan worden. Als je wilt, kan ik je het laten zien tijdens een consult. Deze bespreking geeft je inzicht in je patronen. Zie hier voor de mogelijke opbouw van je consulten

Een voorbeeld uit de praktijk:

– volgt-

Bronnen: 

1. Wikipedia.org/wiki/auto-immuunziekte geraadpleegd op 5 juli 2022
2. umcutrecht.nl/
3. Radboudumc.nl/
4. Wikipedia.org/wiki/immuunsysteem
5. Het emotionele DNA – auteur Pierre Capel – ISBN 9789090309637
6.