Voorbeelden van de achterliggende oorzaak van ziekte

Ik geef je voorbeelden van de achterliggende oorzaak van ziekte of klachten, om je een indruk te geven van hetgeen invloed kan hebben op je gezondheid.

Vele mensen kampen met emotionele problemen, getuige het grote aantal zelfhulpboeken, cursussen en bijeenkomsten. Het is nog niet algemeen aanvaard en bekend dat hieruit ook lichamelijke problemen kunnen ontstaan. Wat nog helemaal niet bekend is, is dat homeopathie deze emotionele problemen laat verdwijnen en tegelijk je lichamelijke symptomen herstelt (indien aanwezig). Ook herstel van alleen emotionele onevenwichtigheid is mogelijk. Je hoeft nog niet in die mate uit balans te zijn dat je lichaam mee gaat reageren. 

Praktische voorbeelden

Gevoeligheden

Iedereen bouwt zijn eigen gevoeligheden op in de loop van het leven. Vooral op momenten van verandering in het leven. Denk hierbij aan: geboorte, zwangerschap, couveuse, voor het eerst naar school gaan, pubertijd, de overgang, fase van hogere leeftijd waarin van alles gebeurt (bv. niet meer actief kunnen zijn, beperkingen ervaren).

Maar ook op andere momenten waarbij je kunt denken aan: gepest worden, een moeilijke jeugd, hoogbegaafd en / of hooggevoelig blijken te zijn, scheiding van de ouders, overlijden van kind, ouders, grootouders, familie, vriend(in), getraumatiseerd raken, enz. 

Onevenwichtige darmen

Als je darmbacteriën niet in balans zijn, kan dit voor onverwachte klachten zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Oorzaak van onbalans in de darmen kan bijvoorbeeld zijn: antibiotica, stress, frustratie, slecht eten (ziekenhuiseten, junk food), infectie door een bacterie (salmonella, morganella, etc.) of een virus (mazelen, polio, etc.), alcohol, overgang van melk naar vast voedsel.

Parasieten, bacteriën en virussen

Parasieten, bacteriën en virussen kunnen nog lange tijd hun sporen nalaten, alhoewel ze ‘technisch’ verwijderd zijn uit je lichaam. 

Vaccinaties

Vaccinaties hebben invloed op je immuunsysteem. Individueel heeft dit diverse uitwerkingen. 

Prikkelgevoeligheid

Er is tegenwoordig veel meer aandacht dan vroeger voor prikkelgevoeligheid gelukkig. Maar meestal probeert men de symptomen te onderdrukken, de prikkels te minderen, de prikkels een uitweg te geven of te leren omgaan met prikkels. Onbekend is, dat homeopathie je van nature kan helpen met prikkels om te gaan, zodat je zelf je rust en balans kunt vinden. De diagnoses burn-out, overspannenheid, depressiviteit, angsten, woede of verdriet kunnen allemaal hun oorsprong hebben in een grote mate van prikkelgevoeligheid.

Zo kan ook  de diagnose ADHD zijn oorsprong hebben in een grote mate van prikkelgevoeligheid. Medicijnen zoals Ritalin, Concerta, Medikinet werken dan niet of niet goed. Je voelt je er niet goed onder, je slaapt niet zo goed, je eetlust is verandert of je krijgt andere lichamelijke symptomen. Naast prikkelgevoeligheid kom ik ook tegen dat de darmen uit balans zijn, een gevoeligheid voor voedingsmiddelen, maar ook hooggevoeligheid.

Voor meer informatie over ADHD kun je de volgende linkjes lezen:

Behandeling ADHD
Wetenschappelijk onderzoek ADHD
ADHD medicatie
Nieuwetijdskind of ADHD

Hooggevoeligheid

Als hooggevoelige kun je volledig in balans zijn als je goed met je hoogsensitiviteit om kunt gaan. Lukt je dat niet en ‘sta je volledig open’, dan kun je prikkelgevoelig worden. Op internet vind je diverse mengvormen tussen hoogsensitiviteit en prikkelgevoeligheid. Er bestaat wel degelijk onderscheid! Heel in het kort: Prikkelgevoeligheid ontstaat in de loop van je leven en je wordt als hoogsensitieve geboren. 

Voor meer informatie over hooggevoeligheid kun je de volgende linkjes lezen:

Prikkelgevoeligheid
Hoogsensitiviteit
Wetenschappelijk onderzoek HSP 

Trauma

Bijvoorbeeld een enorme val, slag of stoot, een auto-ongeluk, waarbij je langer last houdt van een klacht dan gebruikelijk is. Een vaccinatie waar slecht op gereageerd wordt. 

Geneesmiddelen

Noodzakelijk gebruik van geneesmiddelen die de samenwerking van de darmbacteriën verstoord hebben. De darm vormt ons tweede brein en heeft op deze manier invloed op je welbevinden. 

Voedingsmiddelen en hun bewerking

Niet alle voedingsmiddelen dragen bij aan je gezondheid. 

Drugsgebruik

Door drugsgebruik kan lichaam en geest enorm langdurig ontregeld worden. 

Erfelijke ziektes in de familie (lichamelijk en geestelijk)

Zelfs drie generaties terug kunnen erfelijke ziektes invloed hebben op je eigen gezondheid. 

Emotionele belastingen in de familie

Ook emotionele belastingen in de familie, zoals gedwongen arbeid in Nederlands-Indië, opgesloten zijn in concentratiekamp.