Het verhaal achter vitamine D3

Deel dit bericht

Op andere sites kun je al veel lezen over een Vitamine D3 tekort. Op deze plek wil ik er ook graag aandacht geven, maar dan met hele bijzonder informatie over deze vitamine. Het geeft ook weer dat ziekte of een klacht een dieper gelegen ontstaansbron of oorsprong heeft. 

Het verhaal achter vitamine D3

Ik ben me sinds 2017 gaan verdiepen in vitamine D3, samen met vitamine B12 en C. Als homeopaat behandel ik de oorsprong van ziekte. De oorsprong kan heel divers zijn. Ik ben me ervan bewust dat kennis over de oorsprong van ziekte over het algemeen onbekend is. Daarom geef ik er op mijn site via blogs en op de pagina ‘oorsprong van ziekte’ aandacht aan. Lees ook mijn homepage, om bekend te raken met het principe van de oorsprong van ziekte. 

Hoge dosering van vitamine D3

In de orthomoleculaire wereld is het belang van hoge doseringen vitamine D al lange tijd onderwerp van gesprek. Er zijn heel veel onderzoeksresultaten die ook aantonen dat een hoge vitamine D inname nodig is. 

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. Het kan tussen mei en oktober worden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B uit zonlicht. Je zou dan iedere dag tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten moeten zijn met een onbedekte huid en zonder zonnefactor op. Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, kunnen het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben.  

Het is vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit voeding te halen en daarom is een supplement aan te bevelen. 

Welke organen gebruiken vitamine D?

Er zijn receptoren voor vitamine D3 aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncellen), darmen, eierstokken, baarmoeder, placenta, borst en prostaat. Dit betekent dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op uiteenlopende manieren de gezondheid ondersteunt. Vitamine D is dus niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden. Studies hebben aangetoond, dat een goede vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. 

Vitamine D

 • is van belang voor sterke botten en tanden en verhoogt de opname van calcium(kalk) in de botten en tanden;
 •  is belangrijk voor sterke en soepele spieren en een goede balans
 • bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem
 • verhoogt de weerstand tegen infecties
 • ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten
 • vermindert de vetopslag
 • heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten
 • helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk
 • ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand
 • is belangrijk voor de vruchtbaarheid
 • is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht
 • is positief voor stemming en welbevinden
 • ondersteunt de conditie van het oog
 • helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels
 • gaat verouderingsprocessen tegen

Tekenen van een mogelijk tekort

Rachitis, osteomalacie, osteoporose, spierzwakte, pijn in spieren en/of botten, (chronische) vermoeidheid, (chronische) pijn, verminderde weerstand voor infecties, verhoogde kans op onder meer hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, kanker en depressie. 

Pas op voor vitamine D3 bij

Een hoge dosis vitamine D is af te raden bij: een hoge bloedspiegel van calcium of fosfor, hyperparathyroïdie en nierstenen en sarcoïdose.

Interacties

 • Verschillende medicijnen hebben een negatieve invloed opde vitamine D-status of werking: anti-epileptica, corticosteroïden, cimetidine, colestipol, colestyramine, cyclosporine, laxeermiddelen, etidronaat, heparine, steroïdhormonen en tuberculostatica. Door het gebruik van deze medicijnen kan de vitamine D-behoefte tot 2-3 keer hoger zijn.
 • Vitamine D verhoogt de absorptie van toxines zoals aluminium, arseen, lood, cadmium, kobalt en strontium, maar ok van essentiële mineralen (calcium, magnesium, koper, zink, ijzer, selenium). Voldoende inname van essentiële mineralen naast vitamine D voorkomt ongewenste absorptie van toxines. Zorg voor voldoende (400 gr/d) verse groenten en fruit in afwisseling! 
 • Vitamine D en vitamine K hebben een synergetische werking bij osteoartritis
 • Suppletie met vitamine D kan in combinatie met synthetische vitamine D-analogen de kans op hypercalcemie vergroten
 • Wees terughoudend met hoge doseringen vitamine D bij gebruik van thiazidediuretica (die de calcium uitscheiding verlagen) of calciumsupplementen; vitamine D-suppletie kan in die gevallen sneller leiden tot hypercalcemie. 

Veiligheid

Vitamine D is veel minder toxisch dan voorheen werd aangenomen. Het blijkt pas toxisch te zijn bij inname boven de 10.000 IU/d. Het is goed om te weten dat blootstelling van het hele lichaam aan de zon, dat zorgt voor een roodkleuring van de huid, vergelijkbaar is met inname van 10.000 – 25.000 IE Vitamine D. 

Spirituele informatie over vitamine D3

Onderstaande informatie vind ik zelf erg mooi. Het geeft weer dat niet alles is wat het lijkt. Een vitamine, lijkt een soort substantie te zijn, die je lichaam nodig heeft. Maar.. heeft het lichaam alleen maar substanties nodig? Mijn visie is, dat we deel uitmaken van het universum. In het universum is meer beschikbaar dan alleen substanties en materie. Er is ook niet-materie, en daaraan wil ik graag aandacht schenken. 

Er zijn veel mensen op de aarde, die een slecht ik-besef hebben. Ze vinden zichzelf niet de moeite waard, een ander is beter, zijn niet zelfverzekerd en hun eigenwaarde is daardoor gering. Je zou het als volgt symbolisch kunnen zien: slechte vitamine D3 opname zorgt o.a. voor broze botten en het inkrimpen van het skelet. Dat geeft al weer dat we letterlijk kleiner worden. Een matig gevoel voor eigenwaarde geeft figuurlijk weer dat we ons kleiner voelen (dan een ander).

Psychische essentie van vitamine D3

 • bestaansrecht
 • vaderschap (het mannelijke deel van de vrouw / het mannelijke deel van de man)
 • schending integriteit
 • grote aardse taak (aarde)
 • verketterd worden
 • incarnatieproblematiek (split lichaam-ziel)

De grote lijn gaat over: Ik ben de baas, tijd en over je opmaken voor je ware bestemming. 
Het thema is: zelfwaarde. 

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag