Oorsprong van ziekte

Homeopathie heeft een diepere kijk op de oorsprong en oorzaak van ziekte. Daardoor kan ik als homeopaat dieper op je ziekte ingaan en je klacht mogelijk wel begrijpen. We zien de oorsprong van ziekte niet in de materie, maar in de verstoring van onze levenskracht. Een filosofische term die de grondlegger van de homeopathie (Hahnemann) heeft geïntroduceerd. De levenskracht is een allesomvattende term voor alles hetgeen ons in leven houdt.

Hieronder kun je het verschil tussen beide visies lezen.

De materiële benadering

De gebruikelijke medische oplossing is de materiële benadering van ziekte. De oorzaak ligt in de materie. Materie is tastbaar, wetenschappelijk bewijsbaar, omdat het aantoonbaar is. Voorbeelden zijn: bacteriën, virussen, parasieten, neurotransmitters, hormonen, enzovoort. De behandeling richt zich vanzelfsprekend op de materie. 

De niet-materiële benadering 

Een minder gebruikelijke oplossing is de dieper gelegen niet-materiële (spirituele) benadering. De oorsprong van ziekte ligt verborgen in de verstoring van onze zogenaamde levenskracht (ook wel dynamis genoemd). Deze levenskracht is het centrum van de mens. Het heeft een vermogen tot verandering en streeft altijd naar vervolmaking (gezonde organen / weefsels / cellen / gezond bloed / enz.), maar ook van innerlijke groei, spirituele of persoonlijkheidsontwikkeling, enz. De levenskracht regelt voor ons dat we kunnen omgaan met nieuwe omstandigheden en dat we ons kunnen herstellen. De levenskracht regelt dit onder andere met behulp van het afweermechanisme.

Ziekte en gezondheid: hetzelfde proces

Ziekte en gezondheid zijn zo onderdeel van hetzelfde proces. Bij acute ziektes kan de levenskracht zich meestal goed aanpassen, waardoor herstel vlot plaatsvind. Bij chronische ziektes lukt de aanpassing niet. Het is daarom van groot belang goed te zorgen voor onze levenskracht! en tevens deze levenskracht te herstellen in plaats van te onderdrukken met middelen die alleen plaatselijk werken. 

Als iets echt schadelijk is voor ons lichaam reageren we allemaal

Doordat we afhankelijk zijn van de conditie van onze levenskracht, betekent het ook dat we niet ziek worden van de bacterie zelf. Reageert de levenskracht correct, dan worden we niet ziek. Dat verklaart waarom de één wel bijvoorbeeld een maagzweer bij stress krijgt en de ander niet. Of dat de een wel een maagzweer krijgt van de Helicobacter Pylori bacterie en het merendeel van de mensen niet. Of psychisch gezien dat de een wel een burn-out krijgt van stress en de ander totaal niet. Als iets écht schadelijk is voor ons lichaam reageren we allemaal.

Voorbeelden van mogelijke oorsprong van ziekte

  • Iedereen bouwt zijn eigen gevoeligheden op in de loop van het leven. Vooral op momenten van verandering in het leven. Deze gevoeligheden hebben invloed op je levenskracht. 
    Denk hierbij aan: zwangerschap, geboorte, schoolbezoek, pubertijd, de overgang, fase van hogere leeftijd waarin van alles gebeurt. 
    Maar ook op andere momenten waarbij je kunt denken aan: pesten op school, moeilijke jeugd, hoogbegaafd of hooggevoelig blijken te zijn, scheiding van de ouders, overlijden van ouders of grootouders, getraumatiseerd raken, enzovoorts.
  • Een enorme val, slag of stoot, een auto-ongeluk, waarbij je langer last houdt van een klacht dan gebruikelijk is of een vaccinatie waar slecht op gereageerd wordt. Deze trauma’s hebben invloed op je levenskracht.
  • Noodzakelijk gebruik van antibiotica of veel geneesmiddelen die de samenwerking van de darmbacteriën verstoord hebben. De darm vormt ons tweede brein en heeft zo invloed op je welbevinden. Geneesmiddelen hebben invloed op je levenskracht.
  • Drugsgebruik, waardoor de totale balans kwijt is geraakt. Drugs heeft invloed op je levenskracht.
  • Erfelijke ziektes in de familie (zelfs 3 generaties terug) of emotionele belastingen in de familie. Ook deze elementen hebben invloed op je levenskracht. 
oorzaak van ziekte