Hooggevoeligheid - wat kan homeopathie voor je doen?

Je bent hooggevoelig en wat kan homeopathie voor je doen is je vraag. Waarschijnlijk is het zo dat je een klacht hebt of niet zo goed in je vel zit momenteel. Nu is hooggevoeligheid een eigenschap waarmee je geboren bent; het is een eigenschap die blijft. Aan je hooggevoeligheid zelf kan homeopathie niets doen, maar wel aan de manier waarop je ermee om kunt gaan. Je hooggevoeligheid kan dan vóór je werken in plaats van tegen je. Homeopatische middelen onderdrukken niets; sterker nog, ze stimuleren juist je eigen natuurlijke balans.

Door te kijken naar hoe je met je hoogsensitiviteit omgaat, kan ik je een middel geven om tot rust te komen. Ik betrek daarin de oorsprong van je onrust. Homeopathie heeft hele mooie middelen, die bewustzijnsprocessen kunnen stimuleren. Een voorbeeld hiervan zijn de middelen gemaakt van edelstenen. Maar ook middelen gemaakt van materialen rondom geboorte. 

Een persoonlijk stukje

Hooggevoeligheid vind ik een prachtige eigenschap! Heerlijke mensen om mee om te gaan en een genot om ze te ontmoeten in mijn praktijk. Ik zie er ook velen mee worstelen. Ook zie ik dat cursussen als paddestoelen uit de grond schieten om maar met hooggevoeligheid om te kunnen gaan. Zelf vond ik het ook lang niet altijd gemakkelijk om ermee om te gaan. In eerste instantie schoot ik in de ontkenning. ‘Nee hoor’, ik ben niet hooggevoelig. Ik moest me niet aanstellen en al die emoties maar onder controle zien te krijgen. Alles wat ik zag maar negeren, enzovoort. Ik vond het zweverig en wilde niet ‘anders’ zijn. Toch voelde ik me vaak niet begrepen en zag dingen die anderen totaal niet opvielen. Legde linkjes die anderen niet zagen. En door controle over mezelf te krijgen, werd ik niet wie ik worden wilde! Sterker nog, ik kwam steeds verder van mezelf af te staan. Ik ging er meer over lezen. Wat mij persoonlijk deed ‘ontwaken’ was een artikel van Elke van Hoof. Ik ontwikkelde in de afgelopen jaren (door studie, filosofie en meditatie) een persoonlijke visie, die mij veel inzicht geeft en helpend is bij hooggevoeligheid. 

Als je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst

Door het niet goed beheersen van hoogsensitiviteit kan alles je teveel worden. Er ontstaat dan een bepaalde mate van prikkelgevoeligheid. Dat is een grote gevoeligheid voor omgevingsprikkels zoals licht, geluid, kleding, temperatuur. Er is veel onrust of zelfs totale uitputting. Van hieruit zie je dat de oorsprong van onderstaande aandoeningen niet op zichzelf staat, maar alles te maken heeft met hoogsensitiviteit! 

Voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan

 • burn-out
 • overspannenheid
 • depressiviteit
 • angsten
 • woede
 • verdriet

Enkele kenmerken van hooggevoeligheid zoals genoemd door Elke van Hoof

 1. Diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag of gebeurtenis te bewerken. En je moet goed nadenken wat een ander zou kunnen bedoelen met de vraag, omdat er 10 antwoorden in je opkomen. Je ziet teveel mogelijkheden ineens, waardoor je verwart raakt. Deze diepgaande verwerking is ook terug te zien op een MRI-scan. Bij HSP-ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dan bij niet HSP-ers bij dezelfde informatie. Er is dus niets spiritueels aan HSP. 
 2. Een ander belangrijk kenmerk is overstimulatie (overprikkeling, stress). Je raakt overprikkelt door zowel positieve als negatieve prikkels. 
 3. En als laatste is de emotionele intensiteit belangrijk. Je emoties zijn net iets meer en heftiger dan bij andere mensen. Soms weet je zelf niet waar het vandaan komt! 

Een stukje biologie:

 1. de thalamus krijgt meer prikkels door
 2. gebieden van complexe visuele verwerking zijn actiever
 3. je bent context afhankelijker bij taakuitvoering
 4. er is meer activiteit van de spiegelneuronen
 5. er zijn studies over de invloed van het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve personen

Rustige HSP'ers en drukke HSP'ers

De rustige HSP’ers (rustzoekers) zijn rustig, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Het zijn rustige en beschouwende mensen. 

De drukke HSP’ers (sensatiezoekers) laten druk gedrag zien, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Door hun omgeving wordt het drukke gedrag verward met ADHD als men niet bekend is met hoogsensitiviteit. 

Als laatste: verschillende termen ontrafelt

Er is veel verwarring over alle termen. Hieronder een simpele uitleg.

Hooggevoelig = hoogsensitief = HSP. Dit is aangeboren.

Overgevoelig = prikkelgevoelig. Dit kan ontstaan in de loop van je leven door overbelasting van je zenuwstelsel. .