In mijn praktijk tref ik nogal eens gevoelige mensen. Mede doordat ik er over ging lezen en mezelf erin herkende, trof ik door herkenning meer en meer mensen. In eerste instantie schoot ik in ontkenning, omdat ik niet ‘zweverig’ wilde zijn en niet ‘anders’. Toch voelde ik me vaak niet begrepen en doorzag dingen die anderen totaal niet opvielen. Ik ging er toch maar meer over lezen. Mede door een artikel en het boek van Elke van Hoof, met haar nuchtere benadering, vielen de kwartjes op hun plek. Ik stond op het punt een platform over hoogsensitiviteit over te nemen. Echter vond ik dat ik tekort schoot in een diep begrip. Ik liet het hele gebeuren weer varen door een studie praktische filosofie. Bij de lessen filosofie heb ik veel geleerd en is van alles op z’n kop gezet, waardoor ik homeopathie, gezondheid en hoogsensitiviteit in een ander daglicht ben gaan zien. Anno nu (juli 2020) weet ik dat hoogsensitiviteit toch echt een ‘dingetje’ is waar rekening mee gehouden moet worden. Vooral rust is een belangrijk punt!

 

Verschillende termen ontrafelt

Als eerste wil ik graag alle bovenstaande termen ontrafelen. Ze worden door elkaar gebruikt en dat schept helaas verwarring. HSP, hoogsensitief en hooggevoelig zijn hetzelfde. Hoogsensitief is afgeleid van de term HSP (High Sensitive Person). In Nederland is de term hooggevoelig geïntroduceerd. Overgevoelig en prikkelgevoelig betekenen ook hetzelfde.  

Hooggevoelig, hoogsensitief en HSP

Als hooggevoelig, hoogsensitief of HSP’er wordt je geboren. Je bent je bewuster van indrukken. Zowel positieve als negatieve indrukken van de omgeving hebben meer invloed op je, doordat je zintuigen in het algemeen gevoeliger zijn of meer open staan. Hoogsensitieve mensen die mooi in balans zijn, weten goed hun richting te bepalen. 

De drie belangrijkste kenmerken zijn:

1) Diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag of gebeurtenis te bewerken. En je moet goed nadenken wat een ander zou kunnen bedoelen met de vraag, omdat er 10 antwoorden in je opkomen. Je ziet teveel mogelijkheden ineens, waardoor je verwart raakt. Deze diepgaande verwerking is ook terug te zien op een MRI-scan. Bij HSP-ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dan bij niet HSP-ers bij dezelfde informatie. Er is dus niets spiritueels aan HSP. 

2) Een ander belangrijk kenmerk is overstimulatie (overprikkeling, stress). Je raakt overprikkelt door zowel positieve als negatieve prikkels. 

3) En als laatste is de emotionele intensiteit belangrijk. Je emoties zijn net iets meer en heftiger dan bij andere mensen. Soms weet je zelf niet waar het vandaan komt! 

Een stukje biologie:

  1. de thalamus krijgt meer prikkels door
  2. gebieden van complexe visuele verwerking zijn actiever
  3. je bent context afhankelijker bij taakuitvoering
  4. er is meer activiteit van de spiegelneuronen
  5. er zijn studies over de invloed van het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve personen

Rustige HSP'ers en drukke HSP'ers

De rustige HSP’ers (rustzoekers) zijn rustig, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Het zijn rustige en beschouwende mensen. 

De drukke HSP’ers (sensatiezoekers) laten druk gedrag zien, zodra ze zich vanuit hun gevoeligheid in verbinding stellen met de wereld om zich heen. Door hun omgeving wordt het drukke gedrag verward met ADHD als men niet bekend is met hoogsensitiviteit. 

De laatste twee termen: Prikkelgevoelig en overgevoelig

Prikkelgevoeligheid en overgevoeligheid ontstaan in de loop van je leven. Prikkelgevoeligheid en overgevoeligheid ontstaan als je zenuwstelsel overbelast is geraakt door omstandigheden. Ook door het niet goed beheersen van hoogsensitiviteit kan prikkelgevoeligheid ontstaan. Er ontstaat een grote gevoeligheid voor omgevingsprikkels zoals licht, geluid, kleding, temperatuur. Er is veel onrust of zelfs totale uitputting. Van hieruit zie je een relatie met burn-out, overspannenheid, depressiviteit, angsten, woede of verdriet. Ook dan is rust van groot belang. 

Wat kan ik voor je doen bij hoogsensitiviteit en overprikkeling?

Zoals gezegd ben je geboren als hoogsensitief persoon. Dat ben je en dat blijf je. Als je hoogsensitiviteit (nog) niet goed beheerst kun je overprikkeld raken en daardoor klachten ervaren. Ik kan je praktische handvatten geven voor het vinden en nemen van rust gedurende je dag en je tevens een homeopathisch middel geven om daadwerkelijk rust (in hoofd en lichaam) te vinden. Ook kan ik je een perspectief leren geven over het zien van de realiteit, zodat je onderscheid kunt maken tussen werkelijkheid en je gedachten.