Wat is een holistische benadering en waarom is het belangrijk?

wat is holistische benadering

Deel dit bericht

Een holistische benadering is een manier van denken die zich richt op het begrijpen van het geheel in plaats van de afzonderlijke delen. In de context van gezondheid en welzijn, betekent dit dat het belangrijk is om niet alleen naar fysieke symptomen te kijken, maar ook naar emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten van een persoon. Lees verder om te ontdekken waarom een holistische benadering belangrijk is voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Wat is een holistische benadering?

Een holistische benadering is een manier van denken die zich richt op het begrijpen van het geheel in plaats van op de afzonderlijke delen. Het is een aanpak die zich richt op het begrijpen van de complexe interacties tussen de verschillende aspecten van een persoon, inclusief hun fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele gezondheid. Door deze aanpak te gebruiken, kan ik een beter begrip krijgen van je behoeftes en je helpen om een gezond lichaam en geest te krijgen en te houden. 

Waarom is een holistische benadering belangrijk voor je gezondheid?

Een holistische benadering is belangrijk voor je gezondheid, omdat het erkent dat alle aspecten van een persoon met elkaar verbonden zijn en invloed hebben op elkaar. Door te kijken naar het geheel, kan ik de onderliggende oorzaak van je gezondheidsprobleem vinden en behandelen, in plaats van alleen de symptomen. Dit kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn op langere termijn, omdat het je in staat stelt om je gezondheid als geheel te begrijpen en te verbeteren. 

Hoe kun je een holistische benadering toepassen in het dagelijks leven?

Een holistische benadering kan worden toegepast in het dagelijks leven door te kijken naar alle aspecten van je leven en hoe ze met elkaar zijn verbonden. Dit omvat het zorgen voor een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, stressmanagement en het onderhouden van gezonde relaties. 

Het gaat erom een balans te vinden tussen alle aspecten van het leven en te begrijpen hoe ze elkaar beïnvloeden om een gezonde geest en lichaam te behouden. 

Ik kan jou helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van je gezondheidsprobleem. Ook kunnen we samen werken aan een plan op maat voor een gezonde levensstijl.

Wat zijn de voordelen van een holistische benadering ten opzichte van traditionele geneeskunde?

Een holistische benadering richt zich op het hele individu en niet alleen op de symptomen van een specifieke ziekte of aandoening. Het gaat erom de onderliggende oorzaken van je gezondheidsprobleem te vinden en te behandelen, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Dit kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn en ook een betere kwaliteit van leven. 

Bovendien kan een holistische benadering helpen bij het voorkomen van toekomstige gezondheidsproblemen, door te werken aan het behoud van een gezonde levensstijl en het verminderen van stress. 

In tegenstelling tot de traditionele geneeskunde, die zich vaak richt op het voorschrijven van medicijnen of het uitvoeren van procedures, biedt een holistische benadering een meer natuurlijke en duurzame manier om gezond te blijven. 

Hoe kan een holistische benadering helpen bij het vinden van balans en welzijn?

Een holistische benadering kan helpen bij het vinden van balans en welzijn door te kijken naar alle aspecten van iemands leven, inclusief fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele gezondheid. Door deze gebieden in balans te brengen en te ondersteunen, kun je een gevoel van algeheel welzijn ervaren. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende benaderingen, zoals voeding, lichaamsbeweging en homeopathie. 

Door te werken aan het verbeteren van deze levensgebieden, kun je een gezonde en evenwichtige levensstijl bereiken en behouden. 

Wat betekent dit praktisch?

Doordat je een eenheid bent op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau, betekent het dat zowel je eet- en leefwijze als ook je emotionele gesteldheid plus ook de erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je voelt. Past alles als een puzzel perfect in elkaar, dan ben je in harmonie. Je zit gewoon goed in je vel. Als dit niet het geval is, wordt je levenskracht, energiestroom of hoe je het ook wilt noemen, geblokkeerd. Dit kan zich op allerlei manieren uiten, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, maagklachten, slapeloosheid, neerslachtigheid, aandoeningen aan gewrichten, continu verkouden zijn, allergieën, kortom van alles! Volgens de holistische denkwijze ben je dan uit balans. Door deze blokkades weg te nemen, kun je weer zorgen voor je gezondheid. Op de pagina ‘klassieke homeopathie‘ een ‘alles over een homeopathisch middel‘ kun je lezen hoe je met homeopathie weer gezond kunt worden. 

Het is daarom belangrijk om op alle niveaus goed voor jezelf te zorgen. Praktisch betekent dit:

 • zorgen voor goede eetgewoontes
 • voldoende water of kruidenthee drinken op een dag
 • voldoende lichaamsbeweging
 • zorgen voor rust voor je lijf (slapen) & rust voor je geest (ontspanning)
 • zorg voor sociale contacten die je prettig vind
 • zingeving is belangrijk: zo ervaar je waardering en erkenning
 • zelfrealisatie: via zelfrealisatie kun je mogelijk ook zelfgenezing in gang zetten

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik kan in ons gesprek voor je uitzoeken waar je onbalans zit. Ik ga alle lagen langs om te zien en ervaren waar ik de meeste negatieve lading vindt. Op dat niveau begin ik met de homeopatische behandeling. 

 • Fysiek = je lichaam (hiervoor gebruik ik de C30 potentie)
 • Emotioneel = gevoelens (hiervoor gebruik ik de C200 potentie)
 • Mentaal = gedachten, overtuigingen (hiervoor gebruik ik de MK potentie)
 • energetisch = energiehuishouding, chakraleer, levenslust (hiervoor gebruik ik de 10MK potentie)
 • Spiritueel = zielsniveau (hiervoor gebruik ik de 50MK potentie) of middelen die de ziel op een andere manier bereiken

Ja, het spreekt me aan! Ik wil graag:

Je kunt zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. 

Monique Eggink

Bellen,
mailen of 
contactformulier versturen

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink
× Stel je vraag