Verschillen in hoogsensitiviteit

ontwikkelingTussen de hoogsensitieve mensen die ik zie, zitten veel verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een groep, die zich enorm kan verdiepen in hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Daarentegen doen andere hoogsensitieven doen dat weer helemaal niet. Ieder hoogsensitief persoon reageert anders op omgevingsprikkels of omstandigheden, is met andere onderwerpen bezig of staat anders in zijn of haar zijnsoriëntatie. Alles is goed!

Als homeopaat kijk ik naar de mens als geheel en luister ik naar het levensverhaal, hoe iemand in het leven staat en waardoor mogelijk lichamelijke of psychische klachten zijn ontstaan. En dat is heel divers! Iedereen is uniek en dat is tegelijkertijd het bijzondere van homeopathie en haar geneesmiddelen, waarmee precies op het unieke ingespeeld kan worden.

De groep die met persoonlijke ontwikkeling bezig is, vertelt mij bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

– de vraag voor zichzelf: wie ben ik
– graag eigen baas zijn
– zelf-controle
– jezelf zijn

Verkenning eigen innerlijke wereld

Voor de persoonlijke ontwikkeling is er een groot verlangen om de eigen innerlijke wereld te verkennen. Er is een zoektocht: wat is van mijzelf en wat is van een ander? Er is een streven naar innerlijke ontwikkeling: het begrijpen én controleren van de eigen innerlijke motieven, emoties, instincten, gedachten en intenties. Dat alles om maar er maar niet door beheerst te worden.

Diep

De zoektocht naar de innerlijke wereld gaat diep. Er is een ‘weten’ dat de essentie van dingen en het zelf alleen gevonden kan worden op diep niveau. Hierdoor kan er een hekel zijn aan oppervlakkige mensen en contact.

Schaduw

In de zoektocht naar de psyche is er een ontmoeting met de donkere kant – de schaduw, zoals Jung het noemt. De wens is om het ego en het zelf te begrijpen. Uiteindelijk is er de wens om het ego los te laten. Er ontstaat een verhouding met de schaduw en het projecteren stopt. Iemand anders krijgt niet meer de schuld. Het is je eigen probleem, alhoewel je je pijn gedaan voelt door je vriend, vader of moeder.

Reflectie

Er is veel reflectie. Er is sprake van tegelijkertijd denken én een bewustzijn van de gedachte. Het gebeurt om niet geleid te worden door (onbewuste) motieven. Daardoor is het antwoord langzamer, bedachtzamer, vooral als over zichzelf nagedacht wordt.

 

Ik schrijf bovenstaande informatie, om je meer bekend te maken met homeopathie en om je bewust te maken wanneer je met behulp van homeopathie je volgende stap in je leven kunt zetten en je tegelijkertijd van  je lichamelijke klacht kunt herstellen.