Homeopathie voor de overgang

homeopathie voor de overgang
De overgang kan lastig zijn, maar als je deze periode kunt gaan zien als een periode van '(bio)logische' verandering kan het een waardevolle periode in je leven zijn. Homeopathie heeft fijne middelen om te kunnen ontspannen in de overgang en te berusten in deze fase van persoonlijke groei om uiteindelijk je evenwicht weer te vinden. Als er evenwicht is, maak je jezelf (genees)krachtiger.

Deel dit bericht

Homeopathie voor de overgang

De overgang is een periode van ‘(bio)logische’ verandering. De hormoonbalans verandert en dat geeft ook verandering op lichamelijk en psychisch niveau. Als je in deze periode je evenwicht zo goed mogelijk kunt bewaren, groei je als het ware vanzelf naar je nieuwe evenwicht toe. 

In mijn consulten kijk ik daarom altijd naar je evenwicht (balans) en let er vooral op waar of waardoor jij uit evenwicht gaat. Hetzelfde doe ik voor je tijdens de overgang. Wat wordt er momenteel steeds getriggerd? (meer hierover kun je lezen op de pagina: mijn werkwijze)

Het wonderbaarlijk mooie van homeopathische middelen vind ik, is dat ze je ondersteunen op zowel lichamelijk niveau als op mentaal emotioneel niveau. Alle niveaus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Holistisch door de overgang

Holistisch behandelen bestaat uit heling van zowel lijf als de geest (gedachten & emoties). Over en weer hebben ze invloed op elkaar. Mijn aanpak gaat zoveel mogelijk terug naar de oorsprong en het weer in evenwicht brengen van lichaam & geest, in plaats van alleen maar de symptomen te behandelen. Dat is in het kort waar ik voor sta. Wat je daardoor bereikt is: evenwicht op alle niveaus. En waar evenwicht is, is geen ziekte. Door het bereiken van zoveel mogelijk evenwicht maak je jezelf (genees)krachtiger. 

De uitdaging in de overgang is om te leren leven met een lichaam & geest die in deze periode doorgaans veranderen en uiteindelijk om je nieuwe (hormonale) evenwicht te hervinden.

Een stukje biologie: Je eicellen zijn al vanaf je geboorte aanwezig

Als vrouwelijke embryo’s van vijf maanden bevatten onze eierstokken zes tot zeven miljoen onrijpe eicellen. Er worden nooit meer nieuwe eicellen gevormd. Het feit is dat bij geboorte dit aantal daalt tot twee miljoen. En slechts 300 – 500 zullen ooit ontwikkelen tot rijpe eicellen.

Het is dus best bijzonder dat onze moeders al de eicellen van onze kinderen in hun baarmoeder droegen. 

De overgang is de levensfase waarin de voorraad eicellen op raken. Wanneer de voorraad eicellen in de eierstokken afneemt, wordt gaandeweg ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend. 

De termen: Menopause en overgang

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang (het climacterium) genoemd. De overgangsjaren zijn ook de levensfase waarin andere belangrijke veranderingen plaatsvinden: de kinderen worden zelfstandig, de ouders vragen meer zorg en aandacht, en ook in het werk kan het nodig zijn dat je jezelf afvraagt hoe je verder wilt. Het is een periode die gemengde gevoelens kan oproepen. 

Klassieke symptomen van de overgang zijn:

 • opvliegers 
 • nachtelijk transpireren
 • droge huid en slijmvliezen
 • klachten van de schede en seksuele veranderingen
 • klachten van de urinewegen
 • botontkalking
 • hart- en vaatziekten
 • niet-typische overgangsklachten zoals: hartkloppingen, gewichtstoename, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Wat kun je zelf doen in de periode van overgang?

 • eet gezond (zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen).
 • zorg voor natuurlijke vormen van calcium en vitamine D3 (Vitamine D zorgt voor opname van calcium en fosfaat uit het voedsel).
 • zorg voor lichaamsbeweging waarbij de botten belast worden. Elke dag een half uur lopen versterkt bijvoorbeeld de botten. 
 • houdt er rekening mee dat koffie, thee, gekruid eten en alcohol opvliegers kunnen uitlokken.
 • neem niet teveel hooi op je vork. Neem de tijd om aan alle veranderingen te wennen.
 • probeer voldoende slaap te krijgen.
 • bij problemen met plassen kun je bekkenbodemspieren oefenen.
 • probeer te stoppen met roken.
 • draag laagjes kleding zodat je af en toe iets uit kunt trekken.
 • En als laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste: Durf jezelf te zijn en dichtbij jezelf te blijven! 

De postmenopauze

Wanneer alles na de overgang weer tot rust is gekomen, al dan niet met begeleidende homeopathische middelen, ontstaat er een nieuw hormonaal evenwicht. We noemen dit de postmenopauze. 

Homeopathie tijdens de overgang

Als homeopaat kijk ik niet alleen naar de lichamelijke symptomen van de overgang. Er is meer aan de hand; ik kijk daarom naar zowel het lichaam als de geest (holistisch). Met andere woorden: Ik kijk er ook naar hoe je tijdens de overgang in het leven staat. Welke transformatie ga je door of wat is nodig om door te gaan? Wat mag blijven in je leven en wat mag gaan? Leidraad zijn je klachten; die moeten verdwijnen, maar daarbij luisteren we ook naar je (onbewuste) mentale gesteldheid.

Onder de volgende link vind je meer informatie over homeopathie: lees meer over homeopathie

Homeopatische middelen

Er zijn hele mooie homeopathische middelen die je kunnen ondersteunen bij de overgang, zodat je weer in evenwicht kunt komen.

Als voorbeeld de volgende middelen met een globale beschrijving erachter. De middelen zijn niet bedoeld als zelfmedicatie, en ze zijn ook niet vrij verkrijgbaar. Ik wil je alleen graag een indruk geven van de opbouw van homeopatische middelen, zodat we in een consult kunnen kijken welke het best bij jou past. 

 • Senecio Aureus. De belangrijkste mentale symptomen in de overgang zijn: een verlangen naar ‘huis’ en een aversie tegen hunzelf. Als metafoor kun je het gebruiken tijdens de transformatie om tot jezelf te komen. 
 • Lachesis. Overgang: Opvliegers, paniekaanvallen, hartkloppingen, stijfheid. Premenstrueel: geïrriteerdheid, kwaadheid, hatelijk – allemaal erger voor menstruatie. Kenmerkend is ook een gevoel alleen / geïsoleerd te zijn. 
 • Aconitum. Dit homeopathische middel gaat over het gevoel geterroriseerd te zijn; enorme angst om zeer spoedig dood te gaan. Er is nergens veiligheid. Een belangrijk kenmerk is klachten door schrik of shock. Het kan zelfs nog jaren nadien toegepast worden. Dit middel kunnen we bij de overgang goed inzetten om vrouwen te kalmeren tijdens moeilijke veranderingen gedurende de overgang. Ook voor opvliegers, luchthonger, bloedingen uit baarmoeder die heet en veel zijn. Verandering van gemoed, Hete en droge vagina en ogen. Zweetaanvallen. Vaak zijn klachten erger rondom middernacht. Er kan ook een angst voor de menopauze zijn; angst voor de intensiteit van hun gevoelens; angst om te ontwikkelen richting wijsheid. 
 • Cimicifuga. Dit is een ‘hysterisch’ middel. Hysterie is een staat waarin lichaamsbewustzijn vergroot is. Kenmerkend is een wisseling tussen mentale en lichamelijke klachten. Als de mentale klachten in de overgang hevig zijn, zijn de lichamelijke klachten afwezig. Hoe groter de vloeiing, hoe heftiger de pijn. En het zijn heftige pijnen gedurende de vloeiing. Alles is erger tijdens de vloeiing: ook droevigheid, reumatische pijn en de krampen. Het zijn ook mensen die doorgaans stabiel zijn en door onrechtvaardigheid uit balans raken. Ze praten niet zoveel en veranderen het onderwerp. Er is blijkbaar iets wat niet uitgesproken mag worden. Voelen zich kwetsbaar. Kunnen zich uit overlevingspatronen terugtrekken in zichzelf. Voelen zich gevangen en achten het onmogelijk om eruit te komen. Dit middel zorgt ervoor dat je weer door kunt, dat je de onderdrukking laat gaan in de richting die je kiest, de richting van je bestemming. Dit middel helpt in de overgang om vrij te laten; de deuren weer open te zetten. De overgang is een bevrijding, dus misschien is de boodschap van dit middel om door de onzichtbare en schijnbaar ondoordringbare poort te gaan; de weg naar een nieuw soort van vrijheid. 
 • Folliculinum. Het is gemaakt van oestron. Folliculinum is een middel wat uitdrukt wat er allemaal uit balans is in de wereld. Gecontroleerd voelen door anderen, Uit balans met haar ritme, de verwachtingen van anderen naleven, verliest haar wil en overschat haar energiereserve, vol van zelfontkenning, wordt een redder van anderen, weet niet meer wie ze is, wordt een ‘deurmat’, uitgeput. Dit middel kan helpen bij de overgang om je wil te herstellen en om jezelf te bekrachtigen. Het verbreekt linkjes met het verleden, geeft extra vitaliteit als je belast wordt door nare herinneringen, laat je grenzen ervaren als je erg open staat.
 • Sepia. Voelt zich versleten, verzakt, uitgepuild, kan geen grenzen handhaven. Depressief. Voelen zich niet veilig in gezelschap en voelen zich vervreemd van degene die hun het meest nabij staan. Voelen zich bedreigd door intimiteit, maar vinden het vreselijk alleen te zijn. Willen heel graag ontsnappen, daarom ze voelen zich slechter door alles wat hun bindt. Hun zenuwen kunnen erg gespannen raken waardoor aanraken en geurtjes enorm binnenkomen. Verlizen interesse in het leven en zijn zo uitgeput dat ze nauwelijks affectie kunnen tonen tegen wie dan ook. Zitten maar en doen alleen datgene wat echt moet. Als ze zich ertoe kunnen zetten om te gaan dansen of joggen, voelen ze zich stukken beter! Het is een middel voor vrouwen die zich niet thuisvoelen in een door mannen geregeerde wereld. Ze doen het niet goed in een wereld van zelfopoffering. Ze weten dat er meer is. Omstandigheden weerhoud ze ervan. Een gevoel van verplichting of ze proberen zichzelf te passen in een verkeerd gedefinieerd stereotype van wat hun leven zou moeten zijn. Ze verkrijgen hun identiteit door een sociaal gedefinieerde rol, maar dat past niet bij hun. Ook zijn er ondefinieerbare angsten.
Op de volgende pagina vind je informatie over een homeopathisch middel: lees meer over een homeopathisch middel

Er zijn ook homeopatische middelen passend de volgende (acute) verschijnselen:

 • Fibromen
 • Baarmoederverzakking
 • Problemen aan of met baarmoedermond
 • Bloedingen
 • Versterkers voor de baarmoeder

Disclaimer

Het is vrijwel onmogelijk om een homeopathisch middel voor jezelf uit te kiezen. Er is een mooie uitspraak die zegt dat ‘ogen zichzelf niet kunnen zien’.

Bovenstaande middelen heb ik (ingekort) beschreven om je een indruk te geven van de opbouw van de middelen. Elk middel heeft zeg maar een ‘verhaal’. Het verhaal van het middel en jouw verhaal moet bij elkaar passen als een sleutel in een slot, anders werkt het niet. 

Een consult geeft je bewustwording op zowel je klachten als je psychische patronen; Ik stel je vragen die je wellicht nog nooit hebt gehad. Ook kan ik jou patronen gemakkelijker zien, eenvoudigweg doordat ik daarin intensief en langdurig (sinds 2007) geschoold ben. 

Onze gezamenlijke uitdaging: Voor jou om het helende antwoord (of de helende antwoorden) gedurende het proces te vinden (en dat is meestal niet in een consult, maar in het dagelijkse leven) en voor mij om het best passende middel bij jou te vinden in overeenstemming met jouw proces. 

homeopathie voor de overgang

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink