gebroken hartsyndroom

Deel dit bericht

Het gebroken hartsyndroom: een holistische benadering

Holistisch behandelen bestaat uit heling van zowel lijf als de geest (gedachten & emoties). Over en weer hebben ze invloed op elkaar. Mijn aanpak gaat zoveel mogelijk terug naar de oorsprong en het weer in evenwicht brengen van lichaam & geest, in plaats van alleen het symptoom te behandelen. Dat is in het kort waar ik voor sta.

Een voorbeeld is het gebroken hartsyndroom. Het lijkt alsof er iets mis is met de functie van het hart, maar de oorsprong ligt in de geest. Er is enorm veel verdriet, stress, emotionele pijn en die is van invloed op het hart. 

Het gebroken hartsyndroom

Onlangs luisterde ik naar een interview van Eddy Boom met Janneke Wittekoek over het gebroken hartsyndroom. Je kunt het interview beluisteren op de podcast Helden en Hordes. Ook ex-psychiater Bram Bakker heeft een interview met haar gemaakt. Ook interessant om terug te luisteren.

Wat is een gebroken hart syndroom?

We krijgen er allemaal een portie van mee in ons leven. Verdriet dat pijn doet tot in je vezels. Daar kun je ook echt een gebroken hart aan overhouden vertelt cardioloog Janneke Wittekoek. 

Janneke vertelt ook over gedachten die allemaal invloed hebben op je lijf en zo ook op het hart. Het gebroken hartsyndroom is daar een voorbeeld van. 

Wat zijn de kenmerken van een gebroken hartsyndroom?

  • pijn op de borst
  • kortademig zijn
  • benauwdheid
  • zweten
  • misselijkheid

De klachten lijken daardoor serieus op een hartinfarct. Maar er is een aantoonbaar verschil tussen een hartinfarct en een gebroken hartsyndroom. Bij een hartinfarct is er sprake van een afgesloten kransslagader en bij een gebroken hartsyndroom zijn de vaten keurig open. 

De problemen ontstaan doordat het hart aan de onderkant niet meer samenknijpt en aan de bovenkant juist heel sterk. Je kunt er heel erg ziek van worden! 

Het is geen verzonnen ziekte

Het is zelfs een serieuze aandoening! Het doet zich vooral voor bij vrouwen boven de zestig. Er lijkt een samenhang te zijn met het oestrogehalte, maar dat is nog niet onderzocht.

Ook bij mannen kan een gebroken hartsyndroom zich voordoen. Vanzelfsprekend kunnen mannen ook enorm in de stress schieten als een geliefde overlijd! 

Waarom deze blog over het gebroken hartsyndroom?

Vanzelfsprekend gaat iedereen met dergelijke symptomen naar het ziekenhuis. Echter als blijkt dat er geen schade aan het hart is, worden er medicijnen toegediend voor een gebroken hartsyndroom. Deze medicijnen herstellen de knijpkracht van het hart. Uiteraard sloeg ik aan op het woord ‘medicijnen‘.

Zijn er medicijnen nodig voor het gebroken hart?

Het gebroken hart is een gevolg van stress, verdriet, emotionele pijn. Eigenlijk zou de behandeling hierop in moeten steken, om zo het gebroken hartsyndroom te voorkomen. 

Dat is gelukkig ook wat cardioloog Janneke Wittekoek vertelt. Ze zegt dat bij hartproblemen meer aandacht zou moeten zijn voor mentale en emotionele problemen. 

Of gaat het om hervinden van evenwicht?

Vooral evenwicht is belangrijk stelt gelukkig ook Janneke Wittekoek. Zo ook over de oorsprong van het gebroken hartsyndroom. Praten over je triggers is heel belangrijk. Je kunt je verhaal diepgaand bespreken met een psycholoog, maar we kunnen in een homeopathische setting ook samen de kern uit je levensloop halen. Bewustzijn is al de halve heling en een homeophatisch middel zorgt ervoor dat het gemakkelijker beklijft. 

Het voordeel van een homeopathische behandeling is dat je ondersteund wordt met een homeopathisch middel. Je triggers worden ‘opgelost’, waardoor je weer in je natuurlijke evenwicht komt. Zodra je in evenwicht komt, kan je eigen aangeboren geneeskracht je weer zelf herstellen. Dàt is genezen van binnenuit!

Lees hier mijn werkwijze.

Terug in evenwicht door een homeopathisch middel

Homeopathie kent middelen voor het gebroken hartsyndroom na stress, hartenpijn, liefdesverdriet of een gebroken hart na verlies of bij rouw. Je kunt ze gebruiken naast eventueel de medicijnen van je arts. 

Maar je kunt medicijngebruik ook voor zijn en een afspraak maken als er nog geen medicijnen nodig zijn en er al wel sprake is van een gebroken hart, stress of rouw. 

Een verhaal uit de praktijk

Een vrouw van rond de 30 komt in mijn praktijk. Ze heeft enorm hinderlijke klachten rondom haar menstruatie. Ze huilt bij haar verhaal en bekent dat ze emotioneel heel onevenwichtig is. Om het minste geringste komen er al tranen geeft ze aan. Verder heeft ze last van hoofdpijn en slecht slapen. 

Uit haar verhaal blijkt dat haar klachten zijn begonnen na het overlijden van haar oma. Met haar oma was ze twee handen op een buik en na haar overlijden voelde ze zich erg alleen. 

Ik moest denken aan het gebroken hartsyndroom en gaf haar een middel passend bij het verdriet rondom het overlijden van haar oma. Hierop kwam ze weer in evenwicht en haar klachten verdwenen. 

Wil je meer weten of kennismaken? 👇

gebroken hartsyndroom

Wil jij jeZelf (genees)krachtiger maken?

Laten we kennismaken.

Wil je een actieve deelnemer zijn van je gezondheid en Zelf de regie in handen nemen? Laten we kennismaken, bespreken wat je ziektegeschiedenis is en wat je allemaal al gedaan hebt en waar je vastloopt. 

Samen kijken we in alle rust of er een wederzijdse klik is om verder te gaan. Dit gesprek is tevens al de basis van de vervolgafspraken. 

De investering in jezelf voor deze afspraak is 45 minuten en €65, waarvan je ca. €45 terugkrijgt van je zorgverzekeraar (check hiervoor je zorgpolis).

Monique Eggink